Timp: 30 minute de pregătire și 2 ore de activitate;
Mărimea grupului: 3 – 20 persoane;
Prezentare:
- Tinerii vor merge la tribunal pentru a observa procedurile de divorț. Această activitate va fi folosită ca un punct de plecare pentru discuții pe tema divorțului. Exercițiul va fi eficient și din cauză că oferă grupului posibilitatea de a-i înțelege pe cei din grup care au experimentat deja un divorț în familia lor.
Pregătire:
- Telefonează la tribunal și interesează-te când se fac audieri în procesele de divorț.
- Majoritatea acestor decizii sunt necontestate deoarece toate deciziile privind proprietățile sau custodia au fost luate de către avocați în afara curții. Prezentarea în fața judecătorului este mai mult o rutină. Nu este ceva ieșit din comun să fii martor la șase divorțuri necontestate într-o perioadă de 45 minute. Ușurința aparentă cu care unii oameni divorțează este bătătoare la ochi. Divorțurile contestate sunt mai lungi și mai intens trăite. Acestea sunt aduse în fața judecătorului în stadiul în care multe aspecte nu sunt încă soluționate. Dacă îi explici funcționarului de la tribunal scopul tău, el te poate introduce în sală pentru a asista la un divorț contestat. Judecătorul își rezervă dreptul de a elibera sala de tinerii din auditoriu dacă atmosfera se încălzește prea tare. Și divorțurile contestate și cele necontestate au valoare educațională și merită urmărite de către tineri.
- Asigură transportul spre și de la tribunal.
Înainte de activitate:
- Explică-le tinerilor că îi vei duce la câteva procese de divorț pentru a-i ajuta să dobândească o mai mare conștiență a pericolului divorțului în societatea modernă.
- Discută problema divorțului și ce simt tinerii vis-a-vis de ea.
În timpul activității:
- Deplasați-vă la tribunal.
- La sfârșitul activității rezervă 30 de minute pentru discuții.
Discuție:
- Ce ai simțit când ai urmărit procesul unui divorț?
- Ce experiențe personale ți-a reamintit această activitate?
- Ce efect are divorțul asupra copiilor implicați? Ce efect a avut el asupra acelora dintre voi care ați experimentat un divorț în familia voastră?
- În ce fel, faptul că ești implicat într-un grup de tineri, te ajută să depășești durerea produsă de divorțul din familia ta?
- Cum poate fi prevenit divorțul?
- Ce poți să faci acum pentru a oferi o șansă de supraviețuire viitoarei tale căsătorii?
- Cum te va influența această experiență?
Notă: Întrebările 5 și 6 e bine să fie adresate către tinerii din clasele superioare de liceu.