Timp: 2 ore de pregătire și un sfârșit de săptămână de activitate
Mărimea grupului: 6 – 15 persoane.
Prezentare:
Tinerii vor urca un munte. Pentru siguranță ei vor fi legați unul de altul. Ca grup, vor lupta împotriva limitărilor fizice și se vor încuraja unul pe altul pentru a atinge vârful.
Pregătire
- Contactează o agenție de alpinism și cere-i să conducă grupul. Muntele ales ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 15oo m de la poteca de bază spre vârf. Agenția de ghizi e nevoie să aibă standarde de siguranță exacte și ghizi atestați.
- Comunică agenției de ghizi scopul tău – să urci cu un grup compact spre vârful muntelui. Asigură-te că echipa de ghizi înțelege dorința ta de a nu transforma acest eveniment într-o experiență care să-i glorifice pe atleți. Alpinismul este unic prin faptul că, uniți prin coardă, ‘atleții’ trebuie să încetinească pentru a-i aștepta pe ‘alpiniștii’ care nu sunt în formă. Astfel, toți participanții vor învăța câte ceva: perseverență și răbdare.
- Procură dulciuri și sucuri pentru un ‘party’ pe vârful muntelui. Programează imnuri de închinare de genul „O, Doamne mare” pentru a cânta odată ajunși pe vârful muntelui.
- Alege exerciții de stabilire de relații, deschidere și afirmare (cap.II-IV)
- Strânge echipament de camping și hrană. Cantitatea de provizii va depinde de distanța până la locul planificat, precum și de timpul necesar călătoriei. Discutați problema proviziilor și a echipamentului și cu agenția de ghizi. Probabil ei vor avea o listă cu echipamentul necesar pe care o vor pune la dispoziția grupului.
- Organizează transportul.
Înainte de activitate:
- Informează-i pe membrii grupului despre echipamentul de care au nevoie și spune-le cum să se îmbrace.
- Reunește-i pe toți sponsorii și pe părinții tinerilor. Dă-le detalii despre excursie.
- Cere-le tuturor participanților minori să prezinte un formular semnat de către părinte sau tutore care să certifice acordul acestuia.
În timpul activității:
- În timpul primelor porțiuni de urcuș, dacă timpul vă îngăduie faceți exerciții de stabilire de relații, deschidere și apreciere.
- Organizează un party surpriză pe vârful muntelui. Scoate ‘bunătățile’ pe care le-ai transportat în bagajul tău. Înainte de a părăsi vârful muntelui, cântă împreună cu grupul “O, Doamne mare!”
Discuție:
- Care din următoarele sentimente le-ai experimentat când urcai muntele? Explică fiecare sentiment – când și unde l-ai avut la o maximă intensitate.
- teamă
- nerăbdare
- entuziasm
- compasiune
- renunțare
- purtare de grijă față de alții
- îngrijorare
- nepăsare
- „de ce fac asta?”
- apropiere de ceilalți
- altele _____________________________
- Care au fost avantajele faptului că ai fost legat de ceilalți? Dar frustrările?
- Cum se raportează această legare împreună la conceptul de „Trup al lui Cristos?“ Discutați Romani 12.
- Care dintre voi a realizat în această zi mai mult decât s-a gândit că va realiza? Cu ce lupte ești confruntat în viața de fiecare zi și ți se par copleșitoare?
- Ce te-a ajutat să simți această excursie în legătură cu problemele tale de fiecare zi?
- Cum anume te poate ajuta credința să depășești sau să înfrunți problemele pe care le ai?