Meniu Închide

Amintește păcatele noastre…

Pasaj biblic: 1 Ioan 1:9

Idee generală: Ar trebui să ne mărturisim păcatele.

Obiecte: O punguliță cu pământ pentru fiecare copil.

“Azi, am adus pământ cu mine – pur și simplu pământ, și atât. ( Deschide o plăsuță cu pământ și arată-le conținutul în timp ce pui mâna în pământ)Pământul e atât de obișnuit, îl vedem peste tot. De fapt, vedem atât de des pământul, că nici nu ne mai gândim la el, nu-i așa?

De aceea mi-aș dori să vorbesc despre el astăzi. Nimeni nu se prea gândește în mod special la pământ.

Ce-i cu pământul? Ei bine, e murdar, nu-i așa? (Arată-le mâna cu care ai atins pământul)

Câți dintre voi v-ați jucat cu pământul și v-ați murdărit? ( Fă o pauză.) Probabil toți. Pământul e peste tot; și toți ne murdărim la un moment dat.

Uneori, înainte să mergi la joacă, nu vă spune un om mare:” Să nu te murdărești prea tare”? Desigur, din când în când, fiecare dintre noi trebuie să-și reamintească să încerce să rămână curat.

De aceea am adus câte o punguliță cu pământ pentru fiecare dintre voi. Această punguliță va fi un semn de aducere aminte pentru voi în săptămâna ce va urma. De fiecare dată când veți vedea pungulița, vă  veți spune:”Murdărie este peste tot, dare u voi încerca să rămân curat. Dacă nu voi reuși, mă voi spăla bine de tot.”( Încuviințează și fă o scurtă pauză. Apoi începe să împarți pungulițele în timp ce continui să vorbești)

Asta va fi ușor de reținut, dar vreau ca aceste pungulițe să vă mai amintească de încă un lucru. Aș vrea să vă amintească de păcat.

Păcatul nu e un lucru prea plăcut la care să te gândești, nu-i așa? (Fă o scurtă pauză.) Sigur că nu! Dar în lume este păcat. Lucruri rele se întâmplă mereu. E ca și pământul. Este aici, deci păcatul există.

De fapt, cu toții greșim, nu-i așa? Nimeni nu este perfect. Toată lumea greșește într-un fel din când în când.

Ați mințit vreodată? Ați spus vreodată:” Nu eu, eu n-am făcut nimic!”, când voi făcuserăți boacăna? Ați fost vreodată răutăcioși cu cineva?  Ați ascultat mereu de părinți? Niciunul din aceste lucruri nu e bun. Sunt lucruri rele. Sunt greșeli pe care cu toții le-am făcut la un moment dat.

Lui Dumnezeu nu-i place păcatul, nu-i așa? El ne spune să nu păcătuim, așa cum adulții ne spun, “ Nu te murdări.” Dar noi oricum greșim.

Dumnezeu poartă, însă, de grijă păcatelor noastre, la fel cum am spăla murdăria.  Trebuie să ne amintim că într-adevăr, ne murdărim și păcătuim.

Acest timp al anului  este special pentru creștini pentru că ne luăm un timp special pentru a ne aminti de păcatele noastre, de lucrurile rele pe care le facem cu toții. Rezervăm un timp special ca să spunem:” Ne pare rău pentru păcatele noastre. Ne pare rău că ne murdărim din nou și din nou.”

De aceea v-am dat aceste pungulițe cu pământ. Săptămâna asta va fi un timp special pentru a ne aminti de toate lucrurile rele pe care le facem.

Opțional

(Pentru Lenten, include paragraful următor)

Mulți creștini folosesc săptâmânile de dinainte de Paște ca să se gândească la păcatele lor și să se căiască. De multe ori numim această perioadă :”Lent”. Probabil veți auzi des acest cuvânt în săptămânile ce vor urma.

Opțional

De fapt, oamenii numesc adesea Joia( viitoare/trecută) “Joia Patimilor”. Își pun cenușă pe frunte pentru a arăta că le pare rău pentru păcatele lor. Când vei auzi pe cineva pomenind de Joia Patimilor, vei ști să se gândește în mod special la cât regretă păcatele făcute.

Opțional- Lenten

Lent durează câteva săptămâni deci îi vei auzi pe oameni spunând “Lent” sau “Lenten”, pentru încă un timp de-acum încolo. Dar noi vom folosi aceste pungulițe ca să ne aducem aminte doar pentru o săptămână.

Continuă lecția!

Iată ce mi-ar plăcea să faceți cu plăsuțele cu pământ: Luați-le acasă și puneți-le pe un raft sau pe o măsuță, aproape de patul vostru. Nu scoateți pământul din plăsuță. Îl veți vedea înainte să vă puneți la culcare. Și când vă veți spune rugăciunea, spuneți-I lui Dumnezeu că vă pare rău pentru toate lucrurile rele pe care le-ați făcut în acea zi. Săptămâna aceasta, pungulița va fi un semn care să vă amintească să Îi cereți iertare lui Dumnezeu pentru toate greșelile voastre.

Încă ceva, aș vrea să aduceți pungulițele cu voi săptămâna viitoare pentru a afla continuarea poveștii. “

Photo: http://www.flickriver.com/photos/pinksherbet/tags/sand/