Meniu Închide

Bolile cu transmitere sexuală și infecțiile

Mulți tineri au tendința să creadă că medicina a eliminat riscul bolilor cu transmitere sexuală (BTS) și că aceasta oferă un leac rapid pentru cazurile rare de infecție. Din păcate, această informație este total eronată.

În anii ’60, doctorii puteau să trateze două BTS importante, sifilisul și gonoreea, printr-o injecție. La ora actuală, au fost identificate 25 de boli cu transmitere sexuală majore și pentru 19 dintre acestea nu s-a descoperit încă un tratament.

În anii ’60, 1 din 60 de tineri activi din punct de vedere sexual contacta o boală cu transmitere sexuală. În anii ’70, numărul a crescut la 1 din 47. Astăzi, 1 din 4 tineri este infectat.

În ciuda efoturilor de a trata bolile cu transmitere sexuală și de a stopa răspândirea lor, varietatea și sursa acestor îmbolnăviri este în continuă creștere. În prezent, 70 de milioane de americani suferă de o boală cu transmitere sexuală. Dintre aceștia, aproximativ 65 de milioane suferă de forme incurabile. La nivel mondial, în fiecare an, aproape 330 de milioane de oameni sunt infectați cu boli cu transmitere sexuală.

Îndeosebi tinerii sunt vulnerabili la această infecție. La doi ani după prima experiență sexuală, jumătate dintre tinere contactează cel puțin una dintre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală. Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor (CDC) din SUA estimează că în fiecare an, în America apar 19 milioane de noi boli cu transmitere sexuală și aproape jumătate dintre acestea apar la tineri cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani.

Este aproape imposibil să te joci cu focul din punct de vedere sexual și să nu te arzi. Odată ce alegi să faci sex înainte de căsătorie, ai 1 din 4 șanse de a contacta o boală cu transmitere sexuală. Cu cât numărul partenerilor crește, cu atât șansele cresc.

Privind statisticile ai putea să te gândești: „dacă 1 din 4 tineri activi sexual suferă de o boală cu transmitere sexuală, asta înseamnă că am șanse să nu mă infectez. În plus, doctorii au tratament pentru toate aceste boli, nu?” Greșit! Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală sunt incurabile pentru că sunt cauzate de virusuri. Toate virusurile sunt incurabile, de la BTS până la o banală răceală. Pentru unele BTS-uri exită tratament, dar majoritatea sunt tratamente îndelungate și dureroase pe care trebuie să le înduri pentru o clipă de plăcere. Chiar și unele forme tratabile de BTS încep să fie rezistente la tratament.

În fiecare an, pentru recunoașterea și tratarea BTS-urilor, sistemul de sănătate cheltuie 16 miliarde de dolari. Cercetătorii din domeniul medical continuă să caute noi tratamente pentru a combate incidența ridicată a BTS-urilor.

Un progres recent îl reprezintă vaccinul pentru BTS-ul cel mai întâlnit, și anume HPV sau virusul Papiloma uman. Mulți au susținut că acest vaccin este un pas major în lupta împotriva BTS-ului, dar în realitate, vaccinul ne protejează prea puțin de adevăratele riscuri. Pentru necunoscători, vaccinul HPV este exclusiv pentru femei; până în acest moment, nu există niciun vaccin pentru bărbați. În plus, acesta și-a dovedit eficacitatea doar în 70% din cazuri. Vaccinul trebuie administrat în tinerețe și nu are niciun efect asupra femeilor care sunt deja infectate. Vaccinul nu acoperă toate virusurile HPV care cauzează cancerul. Încă nu se știe durata imunizării după vaccinare. De vreme ce acesta este un medicament nou, ar putea dura ani de zile până să aflăm durata imunizării în cazul celor 70% dintre femeile la care vaccinul a fost eficace. Din nou, șansele de protecție nu sunt mari.

Pe lângă boala în sine, cauzele infectării cu BTS sunt devastatoare. Aproximativ 100.000 de femei din Statele Unite, cu vârstele cuprinse între 15 și 25 de ani nu vor putea avea copii din cauza BTS-ului. CDC estimează că în fiecare an, aproape 8.000 de bărbați dezvoltă cancer provocat de virusul HPV.

Dacă vei întreține relații sexuale în afara limitelor de protecție ale lui Dumnezeu, șansele de a fugi de BTS sunt mici. Știința a demonstrat acest lucru.

Lumea medicală admite această realitate, la fel și statul. De fapt, statul american a alocat 400 de milioane de dolari Centrului de supraveghere și control al bolilor pentru evaluarea și prevenirea BTS-urilor. Cu toate acestea, incidența acestor boli este în continuă creștere. Cu alte cuvinte, nu putem să așteptăm ca statul sau doctorii să ne protejeze de consecințele deciziilor noastre, decizii cu privire la care am fost avertizați înainte de Dumnezeu.

Nu uita că  indicațiile pe care le dă Dumnezeu cu privire la sex au fost create să te protejeze și să-ți dea siguranță. Care sunt șansele să contactezi o boală cu transmitere sexuală în cadrul unei relații curate de căsătorie? Zero. Iată probabilitatea cu care poți trăi fără probleme.

 

 

McDowell, Josh; Davies, Erin, Adevărul gol-goluț -39 de întrebări despre sex pe care părinții speră că nu le vei pune niciodată

Sursă foto: