Meniu Închide

Când ajungem să întrecem măsura?

Te-ai gândit vreodată că ar fi mult mai ușor să rămâi curat dacă Biblia ar spune clar: „Iată limita pe care nu ai voie s-o întreci din punct de vedere fizic dacă vrei să te păstrezi curat”? Nu ți se pare că dacă Dumnezeu ar fi stabilit limite, nouă ne-ar fi mult mai ușor să știm cum să ne comportăm?

Regulile stricte și rapide par a fi o idee foarte bună atunci când vine vorba de contactul fizic, dar e puțin probabil ca acestea să rezolve problema ispitei. Dacă Dumnezeu ar fi tras o linie de demarcație între contactul fizic acceptabil și cel inacceptabil, toată lumea  s-ar înghesui spre limită, iar apoi ar face câțiva pași înapoi.  Păcatul și nesupunerea față de autoritate sunt parte din natura umană. Dacă Biblia ne-ar da un set de reguli, mulți dintre noi am găsi metode să fentăm acele reguli. În înțelepciunea Sa, Dumnezeu nu a scris în Cuvântul Său o suită de reguli referitoare la comportamentul fizic înainte de căsătorie. El a făcut un lucru mai bun deoarece în Cuvântul Său noi putem găsi principii care pot fi aplicate în relații.

Gândește-te la aceste principii ca la niște puncte de control pe calea curăției. Dacă valorile și gradul de contact fizic care stau la baza relației tale amoroase nu încalcă aceste principii, înseamnă că ai stabilit niște limite ferme. Dacă, pe de altă parte, gradul de contact fizic din relația ta încalcă unul dintre aceste principii, retrage-te și reevaluează-ți limitele.

Principiul „tot ce”

În Filipeni 4:8 este scris: „Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească.”

Întrebarea pe care ar trebui să ți-o pui nu este: „Cât de departe putem merge fără a avea probleme?”, ci mai degrabă, „Cum am putea avea gânduri curate și vrednice de prețuit?”

Vă puteți ține de mână și să aveți în același timp gânduri curate și vrednice de prețuit? Probabil. Poți să dai o îmbrățișare și să ai gânduri curate? Poate. Dar ce zici de sărutat? Giugiuleală? Atingeri sexuale? Sex oral? Cu siguranță, există un punct în care acțiunile tale vor duce la gânduri care nu sunt curate sau vrednice de prețuit și vor crește din ce în ce mai mult dorința de contact sexual. Nu-ți fixa limitele după ce gândurile tale au luat-o razna. Stabilește-ți înainte cât de departe ești dispus/ă să mergi și rămâi cu privirea ațintită spre Dumnezeu. Ar fi foarte bine dacă ai discuta acest standard cu părinții tăi, cu pastorul tău de tineret sau cu un adult în care ai încredere.

Principiul „fără aluzii”

În Efeseni 5:3 scrie: „Curvia sau orice alt fel de necurăție, sau lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între voi, așa cum se cuvine unor sfinți.”

Cuvântul lui Dumnezeu nu sugerează să ne apropiem cât putem de mult de limita păcatului sexual, ci chiar dimpotrivă, acest pasaj ne îndeamnă să nu facem nicio aluzie la păcatul sexual.

Oare tu nu ajungi să faci aluzii la păcatul sexual atunci când petreci ore în șir sărutându-te cu prietena pe canapea? Oare nu ajungi să faci aluzii la păcatul sexual atunci când stai îmbrățișat multă vreme cu prietenul sau prietena stârnind astfel dorința de a avea din ce în ce mai mult contact sexual? Oare nu ajungi să faci aluzii la păcatul sexual atunci când atingi zonele intime ale celuilalt, chiar și prin îmbrăcăminte? Dacă ajungi să faci aluzii la sex înseamnă că ai mers prea departe.

Principiul „focului neaprins”

Dacă îți dorești să-ți păstrezi curăția, promite că nu vei stârni în altă persoană pofta de a merge până la capăt. De fiecare dată, întreabă-te dacă faptele tale îl fac pe celălalt să vrea mai multă implicare fizică. Am putea include aici lucrurile pe care le vedeți când vă întâlniți (filme, programe TV), lucrurile pe care le faceți când sunteți împreună, modul în care vă relaționați unul cu celălalt, modul în care vă atingeți… tot ceea ce faceți!

Nu aprinde focul pasiunii în partenerul sau partenera ta prin comportamentul tău. Pentru unele persoane, un sărut de noapte-bună ar fi un gest inocent, dar în cazul altora ar putea stârni focul pasiunii și dorința de a merge din ce în ce mai departe.

Aceste trei principii au un subiect principal. În loc să te gândești „cât de departe pot să merg?”, Biblia ne învață să întrebăm „cât de mult pot să păstrez pentru viitorul meu soț sau viitoarea mea soție pentru a beneficia de tot ce are Dumnezeu mai bun pentru mine?”

 Photo: http://www.ccf.org.ph/principles-of-purity/