Meniu Închide

Capcana posesiunilor

Idee generală: Nu trebuie să iubim lucrurile atât de mult încât să nu le putem da drumul. Iubirea noastră pentru Isus trebuie să fie pe primul loc în vieţile noastre.

Obiecte: O cutie de carton și un măr sau o portocală. Decupați o gaură pe unul dintre pereții laterali ai cutiei. Dimensiunea găurii trebuie să fie suficient de mare încât mâna dumneavoastră deschisă să intre prin ea, dar atât de mică încât să nu vă puteți scoate mâna ţinând fructul. Acesta trebuie să rămână în cutie.

Pasaj biblic: Matei 16:26.

Vă voi povesti azi despre un trib african care avea un mod cu totul special de a prinde maimuţele. Făceau o gaură într-un butoi și îl umpleau cu nuci şi fructe preferate de către maimuțe. Apoi, atârnau butoiul de o creangă joasă a unui copac.

În timpul nopţii, se întâmpla ca o maimuță să descopere butoiul și să-și dorească să se înfrupte din fructele așezate în acesta. Imaginaţi-vă că gaura din această cutie este gaura din butoiul africanilor. (Arătați copiilor gaura de pe partea laterală a cutiei şi mărul sau portocala din interior. Dacă doriți, puteți înlocui una dintre laturile cutiei cu un celofan transparent, pentru a se vedea mai ușor interiorul acesteia.) 

Pofticioasă, maimuța îşi strecura mâna în butoi și înşfăca un pumn plin de nuci şi fructe ca acesta.  (Întoarceți cutia astfel încât copiii să vadă fructul din interiorul cutiei în timp ce îl apucați cu mâna.) Dar când maimuţa era cât pe ce să fugă cu mâncarea, intervenea o problemă. Nu-și mai putea scoate mâna din capcană. (Demonstrați încercând să vă scoateți mâna din cutie, împreună cu fructul.) Maimuţa putea scăpa cu uşurinţă dacă își deschidea pumnul și renunța la fructe. (Dați drumul fructului şi scoateţi-vă mâna liberă din cutie.) În schimbul libertății, maimuţa ar fi pierdut nucile şi fructele pe care şi le dorea foarte, foarte mult. Atât de mult încât nu-şi deschidea pumnul. În schimb, încerca toată noaptea să-şi scoată mâna plină cu fructe, iar dimineaţa era repede capturată.

Uneori, ne purtăm întocmai ca acele maimuţe prinse în capcană. Poftim lucruri. Tânjim atât de mult după ele, chiar dacă nu le putem avea. Ne străduim să le obţinem şi dacă reușim să fie ale noastre, nu le mai putem da drumul.

Isus a spus: „Și ce ar folosi unui om să câștige toată lumea, dacă și-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?”

Atenție, nu vă lăsaţi prinşi în capcană, așa cum au făcut maimuţele!

 

Foto: www.pixabay.com