Meniu Închide

Care este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală?

Majoritatea dintre noi, tineri și adulți deopotrivă, suntem îngrijorător de neinformați în legătură cu BTS-urile. Există foarte puțini oameni care au auzit de cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală sau care să fie conștienți că aceste boli sunt incurabile. Despre ce este vorba? Virusul Papiloma uman (HPV).

HPV este o infecție virală transmisă pe cale sexuală. Poate fi transmisă foarte ușor și de cele mai multe ori nu este oprită de prezervativ. Probabil că acesta este motivul pentru care Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor din SUA plasează acest virus pe locul 1 în SUA și în lume.

Conform unei surse, aproape 6 milioane de americani sunt infectați anual cu HPV. Pentru a înțelege amploarea acestei boli, trebuie să știi că 6 milioane reprezintă dublul populației din Los Angeles, California. Dacă analizăm îndeaproape, putem observa că în fiecare lună sunt infectați 458.333 de oameni, echivalentul populației din New Orleans. Peste 100.000 de persoane sunt infectate în fiecare săptămână, echivalentul populației din Green Bay, Wisconsin. Peste 15.000 de persoane active sexual sunt infectate zilnic, 627 sunt infectate în fiecare oră și 19 persoane sunt infectate în fiecare minut. În acest moment, 20 de milioane de americani sunt infectați cu HPV, ceea ce ar echivala cu populația întregului continent australian!

Dacă privim cu atenție la informațiile referitoare la HPV, cifrele sunt și mai șocante:

  • 80 % din femei vor avea HPV până la vârsta de 50 de ani.
  • 70% din bărbații activi sexual vor contacta HPV
  • 50% dintre persoanele active sexual sunt infectate sau au fost infectate cu HPV
  • 80 de milioane de americani, cu vârstele cuprinse între 15 și 49 de ani au fost infectați cu HPV genital la un moment dat în viață
  • Persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani sunt cele mai predispuse la infectarea cu HPV: 26.8% de femei și bărbați din acest interval de vârstă sunt infectați.

Nu uita că există și multe cazuri în care persoanele ascund faptul că sunt infectate cu HPV din cauza rușinii, stânjenelii, negării sau lipsei de simptome.

Din cauză că HPV este un virus, acesta nu poate fi vindecat. Având în vedere că virusul se dezvoltă pe o piele umedă, acesta poate fi transmis cu foarte multă ușurință. Specialiștii spun că rata de transmisibilitate în cazul unui act sexual cu o persoană infectată cu HPV se ridică la 50%. Aproape 90% din partenerii de sex a persoanelor infectate, ajung să fie infectați la rândul lor.

Rata mare de transmisibilitate poate fi pusă pe seama faptului că uneori poate trece foarte mult timp până când virusul să aibă vreun simptom. HPV-ul se poate „ascunde” foarte mulți ani în corp  fără ca cineva să-l detecteze.

Cel mai mare risc asociat cu HPV este cancerul. În timp, aproape 70% dintre femeile infectate cu HPV vor dezvolta celule precanceroase în colul uterin. HPV este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer de col uterin în stadiu avansat, care ocupă locul doi în ceea ce privește cauza morții la femei, după cancerul de sân. Cancerul cervical provocat de HPV apare la 13.000 de americance în fiecare an, iar aproximativ 5.000 mor din această cauză.

În ultimii cinci ani, HPV a ucis mai multe femei decât HIV sau SIDA. Cu toate acestea, se vorbește foarte rar despre HPV. Facultatea de medicină de la UCLA a descoperit faptul că în peste 90% (a devenit o adevărată epidemie) dintre cancerele cervicale și vulvare la femei s-a putut observa prezența HPV-ului. Acesta este motivul pentru care CDC avertizează că acest tip de cancer se transmite pe cale sexuală.

Bărbații pot fi infectații cu HPV? Cu siguranță! 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV până la vârsta de 50 de ani, dar acest lucru nu înseamnă că aceasta este o boală exclusiv a femeilor. Conform unui studiu alarmant, realizat la nivel internațional și finanțat de Institutul național de cancer din SUA, 50% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani (fie că erau activi sexual, fie că nu) din Brazilia, Mexic și SUA sunt infectați cu acest virus.

Există foarte puțini tineri care își dau seama că riscul de infectare cu HPV este legat de activitatea sexuală; și mai puțini înțeleg șansele enorme de a contacta HPV și faptul că acest virus poate ucide.

Când vine vorba de HPV, doctorii prezintă cifre alarmante care ne indică o problemă gravă. Dumnezeu înțelege care este scopul unei astfel de boli și pe El nu-l interesează statisticile. Atunci când Dumnezeu a stabilit parametrii pentru sex, El s-a gândit la o singură persoană: la tine. El dorește ca tu să iei o decizie: să aștepți acea persoană, soțul sau soția ta. În mod cert, statisticile legate de HPV ne arată că motivația Sa a fost aceea de a proteja un singur trup și un singur viitor – trupul și viitorul tău.

 

 

McDowell, Josh; Davies, Erin, Adevărul gol-goluț -39 de întrebări despre sex pe care părinții speră că nu le vei pune niciodată

Sursă foto:  http://www.medstorerx.com/wp-content/uploads/2013/03/How-to-Avoid-STD.jpeg