Cel mai puternic organ sexual nu este acoperit de costumul tău de baie. Cheia celui mai plăcut sex nu se află între picioare, ci în spatele urechii. Când vine vorba de sex, toată magia pornește de la creier.
Ne vom avânta acum într-un curs intensiv despre creierul nostru. Deși cântărește cu puțin peste un kilogram, creierul are 10 miliarde de neuroni, 100 miliarde de celule gliale și 100 trilioane de sinapse care leagă celulele gliale de neuroni. În fiecare secundă apar 1 trilion de sinapse. Creierul tău este cel mai complex organ din univers.
În cadrul acestui conglomerat complex de celule și sinapse, omul experimentează lucurile cele mai intersante legate de sex. Probabil că ai auzit vorbidu-se despre „orgasm”, nu-i așa? Acest cuvând descrie senzația de plăcere intensă resimțită în timpul actului sexual. Cercetătorii au descoperit că în timpul orgasmului, creierul se aprinde ca urmare a unei doze masive de substanțe ale plăcerii. În timpul actului sexual, creierul trimite mesaje în tot corpul determinând activarea funcțiilor fizice. Dacă nu ar exista nervii care să trimită impulsurile nervoase înapoi la măduva spinării, orgasmul nu ar mai avea loc. Când vine vorba să răspundem experiențelor sexuale, în mod cert, creierul nostru este în control.
Totuși, nu toți au creierul pregătit pentru un act sexual la cote maxime. Îți amintești de acele sute de trilioane de sinapse? La naștere, acești conectori sunt goi. Începând cu perioada adolescenței, se formează în jurul acestor conectori un strat protector numit „mielină”: Mielina continuă să se dezvolte și pe la 20 de ani. „Teaca de mielină” acționează ca o izolație în jurul unui cablu electric. Aceasta permite impulsurilor electrice trimise de creier să treacă prin nerv mai repede și mai eficient. O parte din nervii care sunt protejați în adolescență leagă părți ale creierului care reglează controlul emoțiilor, judecății și impulsului. Cu alte cuvinte, creierul tău este suficient de dezvoltat pentru a lua decizii rapide și înțelepte cu privire la sex doar în momentul în care ai trecut de 20 de ani.
Neurologii au descoperit că la un adolescent există zone ale creierului în curs de dezvoltare. Una dintre ultimele zone ale creierului care se maturizează este zona responsabilă cu luarea deciziilor bune și calmarea emoțiilor nefondate. Această zonă se numește „cortexul prefrontal”.
Când ne naștem, funcționăm pe baza sistemului limbic care se află în regiunea mediană și profundă a creierului. Sistemul limbic este, de fapt, locul unde se formează emoțiile pure. Când funcționăm pe baza sistemului limbic, nu putem lua decizii în funcție de natura bună sau rea a lucrului, ci doar în baza sentimentelor noastre.
Cu cât înaintăm în vârstă, centrul de control al deciziilor trece de la sistemul limbic la cortexul prefrontal care se află în lobul frontal al creierului. Când această zonă este activă, omul este capabil să facă alegeri morale. Sistemul limbic se bazează pe impulsuri și pofte. Doar cortexul prefrontal este capabil să ia decizii importante în funcție de eventuale consecințele. Privește lucrurile astfel: dacă sistemul limbic este un leu flămând, cortexul prefrontal este un îmblânzitor de lei foarte bine pregătit. Tot ceea ce vrea să facă leul este să mănânce și nu se gândește la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă ochește ținta greșită pentru cină. Îmblânzitorul de lei se folosește de recompense și de consecințe pentru a stăpâni poftele animalice ale leului.
Din punct de vedre științific, tinerii sunt ca niște lei. În perioada tinereții, cortexul prefrontal practic doarme la volan, în vreme ce sistemul limbic își face de cap. De fapt, trecerea de la sistemul limbic la cortexul prefrontal este finalizată în jurul vârstei de 25 de ani. Din punct de vedere biologic, cortexul prefrontal al unui tânăr obișnuit nu este pregătit să preia rolul de director sau „șef” al creierului. Cu toate acestea, tinerii aflați în această etapă de dezvoltare iau decizii cu privire la viața lor sexuală care vor avea consecințe pentru tot restul vieții.
Un studiu recent realizat de Journal of Youth and Adolescence a descoperit faptul că peste 60% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 18 ani au avut relații sexuale. Cu toate acestea, creierul lor nu este dezvoltat complet pentru a putea lua decizii în funcție de eventualele consecințe. Poate că tocmai acesta este motivul pentru care aproape 2/3 dintre studenții cu viață sexuală activă își doresc să fii așteptat.
Din punct de vedere fizic, tinerii ar putea fi pregătiți pentru sex, dar organul lor cel mai puternic, și anume, creierul, nu este pregătit pentru actul sexual în plinătatea sa până mai târziu.
Să revenim la scopul sexului de la întrebarea nr. 3. Amintește-ți că Dumnezeu a creat sexul pentru a ne produce plăcere și pentru a ne lega de o altă persoană. Cele două scopuri ale sexului nu sunt de ordin biologic, ci mental. Conform rânduielii lui Dumnezeu, premiile cele mai mari pentru sex izvorăsc din mintea noastră.
Cu alte cuvinte, nimeni nu a inventat un prezervativ pentru minte. Numai Dumnezeu ne poate proteja organul sexual cel mai puternic până în momentul în care vom avea acea relație în care vom putea să ne bucurăm deplin de plăcerile mentale, emoționale și fizice ale sexului.
Iată un sfat bun pentru tine din Cuvântul lui Dumnezeu: „Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.”
McDowell, Josh; Davies, Erin, Adevărul gol-goluț -39 de întrebări despre sex pe care părinții speră că nu le vei pune niciodată
Sursă foto: http://www.gothictimes.net/2011/11/28/the-brain-in-love/