Meniu Închide

Cei care umblă cu cârje

Creștinismul, spun unii, nu este de fapt decât o cârjă. Parabola de mai jos ilustrează faptul că fără Cristos suntem toți handicapați și că numai când recunoaștem că suntem ologi putem începe să învățăm să umblăm. Citește grupului pilda și discutați apoi întrebările care urmează.

A fost odată o planetă locuită de niște ființe care nu puteau să umble. Se târau prin viață fără să cunoască plăcerea de a vedea viața de pe două picioare și fără să se bucure de mobilitatea comfortabilă pe care o presupune plimbarea. Totuși, ei nu au trăit întotdeauna în felul acesta. Cărțile de istorie consemnau faptul că cu mult timp în urmă, strămoșii lor își folosiseră picioarele în mod eficient și umblau în poziție verticală, fără să se târască sau să-și împingă cu mâinile trupurile, așa cum făceau ei acum.

Într-o zi, a apărut o persoană care le-a arătat multă dragoste și compasiune. Aceasta nu le-a spus numai că strămoșii lor au umblat în picioare, dar le-a spus de asemenea că lucrul acesta era posibil și pentru ei. El a oferit cârje celor care au crezut în promisiunea lui cum că după ce își vor fi folosit cu credincioșie cârjele, într-o bună zi vor fi în stare să umble în două picioare chiar și fără ajutorul lor.

Unii locuitori au hotărât să încerce cârjele. Când s-au ridicat în poziție verticală au descoperit cât de mare devenise lumea lor din cauza noii ușurințe în mișcare. Ei au încurajat pe toată lumea să li se alăture în această nou găsită libertate.

Alții se îndoiau de faptul că cei care umblau cu ajutorul cârjelor vor reuși vreodată să se elibereze de cârjele lor și că vor fi în stare să umble singuri. Îi luau în derâdere și spuneau,”Noi suntem satisfăcuți de viață așa cum o trăim. Nu avem nevoie de asistența unei cârje pentru a experimenta viața. Numai cei slabi au nevoie de ajutorul cârjelor pentru a se descurca!”

Întrebări pentru discuție:

  1. Dacă ați fi fost unul dintre oamenii din povestire, ați fi încercat cârjele? De ce da sau de ce nu?
  2. De ce credeți că unii oameni n-au vrut să încerce cârjele și au început să-i batjocorească pe cei care le-au încercat?
  3. Sunteți de părere că creștinismul este numai o cârjă? Dacă da, în ce fel? Acesta este un lucru bun sau un lucru rău?
  4. Cum ați răspunde unei persoane care ar respinge creștinismul pe motivul că acesta nu este „decât o cârjă”?