Meniu Închide

Cu lege sau fără lege?

Într-un orășel mai izolat, persoanele în vârstă au reacționat cu duritate și mânie la interesul crescut al adolescenților față de skateboarding. La început, aceștia patinau în parcările libere sau pe străzile mai puțin umblate. Apoi, se stângeau în piața orașului sau în spatele unor magazine, ca să se odihnească și să discute. Mulți adulți au fost deranjați de acest obicei și s-au plâns la poliție.

Primind multe astfel de plângeri, poliția a restrâns spațiul permis skating-ului și întâlnirilor ce-i urmau. Pe un comerciant din oraș a început să-l preocupe gândul că adolescenții nu mai au loc suficient pentru distracție. Se temea că, lipsiți de un spațiu al lor, aceștia se vor plictisi și vor inventa ca atare tot soiul de năzbâtii. De aceea, le-a dat câtorva permisiunea în scris, de a patina, după ore, într-o parcare care îi aparținea. Le-a spus să poarte totdeauna asupra lor actul cu permisiunea, iar dacă vor fi luați la întrebări, pur și simplu să-l arate poliției. Credea că în acest fel va pune capăt problemelor dintre adolescenți și oficiali.

Într-o seară, tinerii au fost opriți, luați la întrebări și în cele din urmă duși la secție de către polițiști, pentru încălcarea ordinului privind patinajul cu rotile. Când au încercat să comenteze că au permisiunea și să arate actul doveditor, polițiștii i-au bruscat și au refuzat să citească hârtia. Odată ajunși la secție, părinții lor au fost chemați acolo. Acești așa numiți delicvenți, proveneau cu toții din familii respectabile, iar unii erau chiar creștini. Înainte de acest eveniment, nici unul dintre ei nu mai cauzase probleme comunității.

Întrebări pentru discutie:

  1. Cum v-ați simți dacă ați face și voi parte din grupul patinatorilor?
  2. Era de datoria poliției să ia o astfel de atitudine față de acești tineri?
  3. Priviți la ambele părți ale conflictului. Care sunt îngrijorările legitime și nevoile atât ale adulților, cât și ale tinerilor?
  4. Ce plan ar putea fi pus la punct în comunitățile în care tinerii și vârstnicii se luptă pentru spațiul destinat recreației?
  5. În ce mod ar putea biserica să se implice într-o astfel de situație? Are biserica ceva de spus în disputele din cadrul comunității?

Subiecte posibile:

Drepturile individuale contra drepturilor comunitare, influența bisericii, conflictele, în general și cele între generații, în special