Cei mai mulți tineri, atât fete, cât și băieți, susțin că dragostea este motivul pentru care își încep viața sexuală. În mod cert, dragostea este un factor care influențează puternic comportamentul și totuși majoritatea nu știm să o definim.
Se pare că dragostea este subiectul despre care se vorbește cel mai mult, se scrie cel mai mult, se cântă cel mai mult din toată istoria. De la filme, la muzică, la poezie, toți par să dea o altă definiție dragostei.
- „Dragostea înseamnă să nu fie niciodată nevoie să spui «îmi pare rău»” (filmul Love Story);
- „Dragostea este un verb” (vers dintr-un cântec de dc Talk);
- „Dragostea înseamnă pasiune, obsesie, un lucru fără de care nu poți trăi” (din filmul Meet Joe Black);
- Dragostea este o prietenie cuprinsă de flăcări (filmul The Perfect Man)
În mare parte, definițiile dragostei sunt numai bune pentru niște cântece și scenarii de film interesante, dar oare reușesc ele să răzbească în lumea reală? Dacă aplicăm aceste idei în relațiile și în experiențele sexuale, vom ști noi ce înseamnă cu adevărat dragostea?
Dragostea este unul dintre cele mai dificile și intense subiecte din lume și totuși, sunt puțini aceia care reușesc să o înțeleagă. Definirea dragostei este un pas decisiv spre cunoașterea scopului și naturii sexului din perspectiva lui Dumnezeu. În cele din urmă, dacă nu știi ce înseamnă dragostea, de unde știi că tu ești îndrăgostit? Dacă nu știi ce înseamnă dragostea, cum poți știi când cineva este îndrăgostit de tine? Dacă nu știi ce înseamnă dragostea, de unde știi că te afli într-o relație intimă bazată pe iubire? Dacă nu știi ce înseamnă dragostea, cum poți să-ți manifești dragostea prin sex? Nu poți.
Pentru a putea înțelege în cele din urmă ce este dragostea, hai să vedem ce nu este dragostea.
Dragostea nu este un sentiment
Când erai copil, mama te obliga să mănânci toate legumele din farfurie (aici este vorba de o acțiune), dar nu te putea forța să-ți placă legumele (aici este vorba de un sentiment). Atunci când îi rog să-mi definească dragostea, mulți oameni îmi spun că aceasta este un sentiment. Totuși, dragostea nu poate fi un sentiment de vreme ce nu-i poți porunci unui om să simtă ceva. Îi poți porunci doar să facă sau să decidă ceva.
Cine ne poate porunci să iubim? Dumnezeu poate și chiar face acest lucru!
Ioan 13:34 spune: „Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții”.
În Efeseni 5:25 este scris: „Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea”.
În mod cert, dragostea este mai mult decât un sentiment. Ea este o succesiune de alegeri. Când alegem să iubim, emoțiile noastre se pot schimba, dar dragostea este un act de voință.
Dragostea nu este sex
Societatea ne învață că „dragostea” și „sexul” sunt sinonime și că sexul este instrumentul de măsură prin care stabilim dacă suntem sau nu îndrăgostiți. Mai mult decât atât, aceasta ne învață că sexul este ingredientul indispensabil al unei relații bazate pe dragoste. Totuși, în Cuvântul lui Dumnezeu, găsim o definiție a dragostei care nu are nicio legătură cu sexul. Fără niciun dubiu, sexul și dragostea nu sunt sinonime.
De ce sexul și dragostea sunt confundate atât de ușor? Amintește-ți că în răspunsul de la întrebarea 3, am spus că în timpul relației sexuale, creierul secretă oxitocină, un „hormon al dragostei” care produce sentimentul de ocrotire, încredere și afecțiune profundă. Acest „sentiment”, alături de încercarea culturii pop de a vinde dragostea și sexul la pachet, îi pot face pe unii să creadă că sex=dragoste. Fără îndoială, sexul nu înseamnă dragoste de vreme ce știm că dragostea nu este un sentiment și ne putem da seama că definiția sexului pe care o dă lumea este, în cel mai bun caz, lacunară.
De vreme ce Dumnezeu a creat sexul pentru a crea o legătură între oameni, atunci când avem relații sexuale înainte de căsătorie, această legătură este denaturată și emoțiile noastre sunt date peste cap până acolo încât ajungem să confundăm sexul cu dragostea. Atunci când urmăm planul lui Dumnzeu, dragostea dintre un bărbat și o femeie se înfiripă înainte ca sexul să intre în ecuație.
Dacă alegi să-ți satisfaci nevoile imediate, ignorând planul lui Dumnezeu cu privire la sex, nu-ți exprimi dragostea. Dragostea adevărată va aștepta până la căsătorie pentru a te proteja pe tine și pe perechea ta de pericolele sexului în afara căsătoriei și pentru a-ți garanta un viitor în care vei experiementa cel mai plăcut sex.
Definiția dragostei din perspectiva lui Dumnezeu
Cuvântul lui Dumnezeu ne oferă o definiție a dragostei foarte clară. Rămâi alături de mine în incursiunea pe care o vom face în mai multe pasaje din Biblie în care apare cuvântul „dragoste” și unde vom putea găsi o definiție care are puterea de a schimba radical modul nostru de viață.
În Matei 22:39 Isus spune: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.”
Cum trebuie să ne iubim aproapele? Ca pe noi înșine. Acest pasaj nu ne vorbește despre o dragoste de sine narcisistă. Iubirea de sine se manifestă prin împlinirea unor nevoi pe care le identificăm. Așadar, dragostea adevărată va dori să împlinească nevoile celui iubit.
În Efeseni 5:28-29 găsim câteva indicii referitoare la definiția pe care o dă Dumnezeu dragostei; El spune: „Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși, căci nimeni nu și-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Hristos Biserica.”
Mai exact, cum ne iubim pe noi înșine? Prin hrănire și prețuire. Dacă mă iubesc pe mine așa cum spune Biblia, în fiecare zi îmi voi hrăni corpul, sufletul, mintea și relațiile. Dacă mă iubesc cu adevărat, mă voi prețui și mă voi proteja de lucrurile care ar putea să împiedice acest proces de hrănire.
Cuvântul lui Dumnezeu dă cea mai simplă definiție a dragostei și anume, a proteja și a împlini. Dragostea adevărată va căuta întotdeauna, fără excepții, binele celui iubit. Motivația sa este întotdeauna aceea de a „proteja și de a împlini”.
Care este locul sexului în definiția dragostei pe care o oferă Dumnezeu? Atunci când sexul are loc doar în cadrul căsătoriei, este cel mai frumos mod prin care poți îndeplini nevoile fizice și emoționale ale perechii tale. În afara căsniciei, sexul te expune pe tine și pe perechea ta la suferință. Atunci când alegă să faci sex înainte de căsătorie, nu-ți mai protejezi partenerul/partenera (și, implicit, pe tine) de consecințele devastatoare posibile care ar putea apărea, precum, o sarcină neplanificată, BTS, vină, supărare și planuri zădărnicite.
Atunci când nu acționăm în conformitate cu natura stabilită de Dumnezeu, limita dintre dragoste și sex se estompează. Nu confunda afecțiunea cu dragostea și nu crede minciuni care spun că prin sex îți poți exprima cel mai bine dragostea față de persoana dragă. Dumnezeu a creat sexul pentru căsătorie pentru ca noi să fim protejați. Când ești preocupat de fericirea, siguranța, creșterea spirituală și sănătatea unei persoane ca și cum ar fi vorba de tine, atât de mult încât să îți dorești să o protejezi de orice rău pe care l-ar putea aduce sexul în afara căsătoriei, atunci vei ști că ai găsit dragostea.
Photo: http://mashomecare.com/home-care/heart-healthy-february/