Meniu Închide

Cum e să fii în minoritate?

Pentru tabăra anuală de lucru, grupul de tineri albi al bisericii a călătorit până la un centru creștin de conferințe, care era frecventat de aproape toate bisericile afro-americane. Scopul acestei experiențe era lucrul împreună cu un alt grup etnic, nereprezentat în comunitatea din care ei făceau parte. Tinerii considerau că o mai bună înțelegere și cooperare ar putea fi înlesnite prin desfășurarea unui proiect în comun cu oameni pe care fuseseră învățați să-i evite.

Sosirea lor la centru a coincis cu întâlnirea anuală a aproximativ 500 de afro-americani creștini, veniți din trei state, pentru a celebra moștenirea și spiritualitatea lor. Odată intrați în incinta centrului de conferințe, tinerii au observat că grupul lor, format din 26 de persoane, reprezenta singura insulă albă într-o mare de 500 de negri. Sarcinile lor au început imediat ce au coborât din autocar. Trebuiau să ajute la prepararea, servirea și curățarea vaselor necesare prânzului servit de cei 500 de participanți la conferință. Fără nici o introducere, și-au început lucrul. După două ore de muncă grea, s-au adunat cu toții să mănânce și să stea de vorbă. Cu toate că erau încântați de mâncarea delicioasă, tinerii au mărturisit că se simțeau inconfortabil, stingheriți și ignorați. Apoi, și-au exprimat neîncrederea în ceea ce privește scopul pentru care veniseră.

Mulți dintre ei voiau să se reîntoarcă acasă, iar alții plângeau. În clipa următoare, o fetiță afro-americană, nu mai mare de șapte ani, a venit la masa lor și i-a invitat să se joace de-a prinselea. Atenția fetiței a fost atrasă de părul lung și blond al unei fete din grup. Ea nu mai văzuse niciodată asemenea păr și dorea să îl atingă. În câteva minute doar, întregul grup era deja implicat, cu mult entuziasm, în jocul de-a prinselea.

Întrebări pentru discutie:

  1. De ce s-au simțit tinerii albi atât de descurajați? Era îngrijorarea lor realistă?
  2. În ce mod trăirea în izolare de alte culturi încurajează rasismul?
  3. De ce simpla cerere a fetiței a spart gheața între cele două grupuri?
  4. Ți-a fost vreodată teamă sau te-ai simțit inconfortabil față de un alt grup etnic, pentru a afla mai apoi că temerile tale nu au fost fondate?
  5. Citiți Romani 3:22-24, 10:12-13 și Galateni 3:26-28. Ce elemente sunt universal valabile în aceste versete? Cum ne îndeamnă ele să trăim?

Subiecte posibile:

Rasimul (naționalismul), neînțelegerile, puterea dragostei, reconcilierea