Meniu Închide

Cum pot spune „nu”?

Tu poți rezista tentației de a face sex în afara căsătoriei. Tu poți rezista tentației venite din partea celor din jur, a mass-mediei și poți să-ți păstrezi nepătat angajamentul de abstinență. Puritatea este posibilă, dar ea nu vine din întâmplare. Pentru a nu te abate de la drumul cel bun trebuie să apelezi la niște strategii. Iată 11 strategii care și-au demonstrat eficiența.

1.      Dă socoteală cuiva.

Alege câțiva prieteni care au aceleași principii legate de viața sexuală și petrece mult timp cu ei. Lupta pentru o viață curată poate fi uneori acerbă. Nu te avânta singur în luptă! Prietenii care au aceleași principii ca tine îți pot fi de mare ajutor.

Eclesiastul 4:9-10 ne spune: „Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul; dar vai de cine este singur și cade fără să aibă pe altul care să-l ridice.”

Nu te opri niciodată din a căuta niște prieteni care să te susțină. Adună în jurul tău oameni care să-ți fie alături: prieteni, un pastor de tineret, profesori și adulți înțelepți care sunt dispuși să te trezească la realitate. Înconjoară-te de oameni care să te ajute să-ți stabilești limite și care să fie alături de tine în acest drum al purității.

2.      Stabilește niște limite clare înainte de a avea nevoie de ele.

Organismul tău nu a fost creat în așa fel încât să-și reprime din proprie inițiativă orice sentiment de natură sexuală. Organismul tău a fost creat pentru relații sexuale în contextul unei relații de căsătorie. Dacă ajungi într-o situație în care lucrurile încep să degenereze și mintea ta începe să zboare la imagini de natură sexuală, va fi foarte greu să te oprești. Stabilește-ți limite foarte clare prin care să știi cât de departe ești dispus/ă să mergi din punct de vedere fizic înainte cu multă vreme, înainte ca o astfel de oportunitate să se ivească.

De exemplu, pentru a fugi de ispita pornografiei, ai putea să-ți impui să te uiți la calculator doar într-un loc public, atunci când sunt mai multe persoane de față. Pentru a evita contactul fizic excesiv cu prietenul tău sau prietena ta, ai putea să-ți impui să nu rămâi niciodată singur/ă cu persoana iubită într-o parcare, singuri într-o casă sau în orice alt loc unde ai putea fi ispitit să-ți compromiți standardele.

3.      Pune-le pe hârtie.

Scrie-ți angajamentul de abstinență. Pune-ți deoparte timp pentru a-l scrie astfel încât inima ta să fie păzită de rațiunea ta. Odată ce intri într-o relație, fă-ți timp împreună cu partenerul să puneți pe o hârtie aceste limite. Faptul că angajamentul e scris negru pe alb, îi dă mai multă putere.

4.      Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute.

Poate că ai ales să te păstrezi curat pentru a-I fi plăcut lui Dumnezeu, dar ai vorbit cu El despre acest lucru? Ai venit înaintea Sa în rugăciune și L-ai rugat să te ajute să-ți păstrezi curăția? Eu îți recomand să spui următoarea rugăciune: Isuse, am nevoie de ajutorul Tău. Eu singur nu mă descurc. Am nevoie să fiu umplut cu puterea Ta și să mă ajuți să-mi păstrez curăția sexuală.

Pavel a spus: „când sunt slab, atunci sunt tare” (2 Corinteni 12:10). Dumnezeu este în stare să-ți dea puterea de a persevera. Roagă-L să te ajute!

5.      Amână curtatul.

Studiile au arătat că există o legătură strânsă între prieteniile timpurii și sexul timpuriu. Curtatul creează o legătură între două persoane, atât de natură fizică, cât și emoțională. Apropierea favorizează contactul fizic care declanșează secreția unor hormoni de atașament puternici  și pun în mișcare motoarele sexuale atât de puternice ale ambilor parteneri. Conform studiilor, cu cât tinerii încep să aibă relații amoroase de la vârste mai fragede, cu atât sunt mai multe șanse ca ei să-și înceapă viața sexuală.

De exemplu, din rândul acelor tineri care încep să aibe relații amoroase la 12 ani, 91% vor face sex înainte de terminarea liceului. Cei care mai așteaptă până la 15 ani, 40% își vor pierde virginitatea în timpul liceului. Din rândul celor care așteaptă până la 16 ani pentru a avea o relație amoroasă, doar 20% au făcut sex înainte de terminarea liceului.

Dacă ai răbdare și nu te avânți în relații amoroase, vei avea răbdare să aștepți și viața sexuală.

6.      Nu te implica într-o relație cu o persoană cu care nu împărtășești aceleași valori.

„Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. Căci ce legătură este între neprihănire și fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?” (2 Corinteni 6:14). Acest pasaj ne pune în gardă în legătură cu pericolul unei relații în care partenerii nu împărtășesc aceeași credință și același angajament de curăție. Dacă perechea ta nu este un creștin practicant și nu dorește să trăiască în conformitate cu standardele lui Dumnezeu legate de sex, încercarea de a rămâne curat se va asemăna cu un urcuș în pantă. Ca parte a angajamentului tău de curăție, intră într-o relație doar cu acele persoane care împărtășesc același standard.

7.      Spune și celorlalți valorile pe care le ai.

Cum poți să-ți dai seama dacă persoana cu care dorești să începi o relație amoroasă are aceleași valori ca tine? Întreabă! Nu te sfii să spui și altora valorile pe care le ai, mai ales când vine vorba de valorile legate de sex și relații. Dacă nu lași ca valorile tale să fie cunoscute, îți va fi mult mai greu odată ce relația a evoluat.

8.      Fă-ți planuri înainte.

Planifică-ți întâlnirile dinainte. Stabilește unde veți merge, ce veți face și cine va mai fi prin preajmă. Nu vei avea aproape niciodată probleme dacă vei stabili lucrurile dinainte. Atunci când nu aveți un plan specific pentru fiecare întâlnire și rămân timpi pierduți, șansa de a te compromite este din ce în ce mai mare.

9.      Fă-le cunoștință părinților tăi cu prietenul tău.

Amintește-ți răspunsul de la întrebarea 32. Unul dintre testele de turnesol pentru sănătatea unei relații este acceptul părinților tăi. Lasă-i pe părinții tăi să vorbească cu prietenul tău. Pentru perioada de început a relației, ia în considerare posibilitatea de a ieși la o întâlnire împreună cu părinții. Faptul că îi implici în viața ta amoroasă nu face decât să construiască temelia responsabilității și să te ajute să înțelegi dacă persoana cu care te întâlnești te va ajuta să-ți păstrezi curăția. Eu și soția mea, Dottie am mers la întâlniri amoroase cu câțiva dintre copiii noștri și cu partenerii lor. Până în ziua de azi ne amintim cu plăcere de acele vremuri și copiii noștri își amintesc la fel.

10.  Evită consumul de alcool și droguri.

Conform unui studiu recent, 23% dintre liceeni au folosit droguri și alcool în timpul celei mai recente experiențe sexuale. Și mai alarmant este faptul că o pătrime din tineri au recunoscut că au participat la activități de natură sexuală în timp ce foloseau droguri și alcool și că s-ar fi putut abține de la aceste activități dacă ar fi avut mintea clară. Au fost mulți tineri care au spus că erau beți în timpul primei experiențe sexuale.

Consumul de droguri diminuează capacitatea de a lua decizii logice, inclusiv decizii bune ce țin de comportamentul sexual. Dacă vrei să te abții de la sex până la căsătorie și să eviți consecințele experimentelor sexuale, stai departe de droguri și de alcool.

11.  Păzește-ți ochii.

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că suntem ceea ce gândim. Proverbe 23:7 afirmă: „căci el este ca unul care își face socotelile în suflet.”

În concluzie, ceea ce crezi despre un lucru va determina ce faci și cine devii. Fii cu băgare de seamă pentru că sexul pe care îl vedem la televizor ne fură privirea cu minciuni. Dacă te expui unor stimuli falși, cum ar fi televizorul, filmele și articolele online care conturează o imagine nerealistă și păgână a sexului, vei ajunge în cele din urmă să fii afectat. Nu îți spun să nu mai mergi niciodată la filme, să nu te mai uiți la televizor sau să nu mai stai pe internet! Biblia nu ne spune că media este păcătoasă în sine. Ceea îți sugerez este să fii cu băgare de seamă. Păzește-ți mintea de orice lucru care te-ar putea abate de la drumul curăției.

„Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească” (Filipeni 4:8). Aici trebuie să alegem (ca un act de voință) să ne îndreptăm privirea înspre acele lucruri care nu ne compromit valorile. Numai tu poți face această alegere!

Photo: http://blog.chron.com/brotherjesse/2011/07/the-power-of-knowing-when-to-say-%E2%80%9Cno%E2%80%9D/