Meniu Închide

Cum știu când cineva mă iubește?

Există două teste de turnesol pe care le recomand în încercarea de a identifica dragostea adevărată. În primul rând, dacă ai o relație afectuoasă și apropiată cu părinții, vorbește cu ei despre relația ta. Părinții, mai ales tatăl, va fi mai capabil să identifice o relație sănătoasă, iubitoare înaintea ta. Părinții afectuoși știu foarte multe despre cum ar trebui să arate o relație sănătoasă pentru copiii lor.

Îmi dau seama totuși că nu toți copiii au parte de părinți afectuoși. Mi-ar plăcea ca acest lucru să nu fie adevărat. Mi-ar plăcea ca fiecare copil să crească într-un climat călduros și intim cu părinții. Ce schimbări majore ar avea loc în viața sexuală a tinerilor!

Dacă nu ai libertatea să apelezi la părinții tăi pentru a primi sfaturi în acest domeniu, mai există o cale pe care o găsim și în Scriptură, și anume, să măsori dacă experimentezi sau nu dragostea adevărată.

Întodeauna când este vorba de dragostea, creștinii pomenesc un pasaj din Noul Testament, 1 Corinteni 13 pentru că acest capitol ne oferă un tipar pentru dragostea adevărată. Acesta ne arată foarte clar care sunt lucrurile pe care trebuie să le căutăm într-o relație bazată pe iubire. În loc să te bazezi pe sentimentele tale să-ți spună când ai întâlnit dragostea, cu ajutorul acestui pasaj poți avea o imagine a dragostei adevărate și un standard după care îți poți măsura faptele și sentimentele. Iată ce putem citi în versetele 4-7:

Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate; dragostea nu pizmuiește; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios,
nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul
suferă totul.

O modalitate practică de a pune în aplicare acest pasaj atunci când te afli într-o relație de prietenie este să înlocuiești cuvântul „dragoste” cu numele partenerului. De exemplu, dacă Andreea începe o relație de prietenie cu Matei, ea va introduce numele partenerului în acest context după modelul următor:

Matei este îndelung răbdător, Matei este plin de bunătate; Matei nu pizmuiește; Matei nu se laudă, Matei nu se umflă de mândrie, Matei nu se poartă necuviincios etc.

Întoarce-te de unde ai pornit și repetă pasajul cu numele partenerului tău. Cât de corectă este descrierea? Dacă ai relații sexuale cu partenerul tău înainte de căsătorie, atunci această listă de trăsături nu se va potrivi cu partenerul tău pentru că sexul în afara limitelor stabilite de Dumnezeu nu este îndelung răbdător sau plin de bunătate și caută folosul său. Cu toate acestea, dacă partenerul îndeplinește caracteristicile prezentate în acest pasaj, cel mai probabil ești implicat/ă într-o relație de iubire și respect adevărată.

Dar secretul iubirii adevărate nu se referă la a găsi persoana potrivită, ci la a fi persoana potrivită. Nu te poți aștepta de la perechea ta, indiferent de cât de minunat este el sau ea, să depună tot efortul pentru a crea o iubire trainică. Cum poți afla dacă ești pregătit/ă să oferi dragoste adevărată cuiva? Înlocuiește cuvântul „dragoste” din acest pasaj cu numele tău. Ești tu iubitor? Ești tu plin de bunătate sau ești gelos și ușor de stârnit? Oare prin faptele și gândurile tale cauți folosul celuilalt? Ești pregătit să pui fericirea și bunăstarea partenerului tău mai presus de fericirea și bunăstarea ta? Dacă nu, mai trebuie să crești și să aștepți ca dragostea adevărată să crească.

Hai să ne întoarcem la definiția dragostei formulată în răspunsul numărul 4. Cuvântul lui Dumnezeu ne oferă cea mai simplă definiție a dragostei, a proteja și a împlini. Dragostea adevărată întodeauna, fără excepții, caută folosul și binele persoanei iubite, iar scopul ei este să protejeze și să împlinească. Cum îți poți da seama dacă ești iubit cu adevărat? Partenerul tău face tot posibilul să te protejeze și să te facă să te simți bine? Faci tu același lucru pentru el/ea? Dacă nu, pune-ți deoparte puțin timp și lasă-l pe Dumnezeu să te învețe cum să-i iubești pe ceilalți și așteaptă ca dragostea adevărată să vină la timpul potrivit.

Photo: http://kkc780.deviantart.com/art/1-Corinthians-13-7-8-182226806