Timp: 30 minute de pregătire; 4 – 6 ore de activitate;
Mărimea grupului: 6 – 10 persoane;
Prezentare:
- Tinerii vor participa împreună la o serie de evenimente, fiind legați între ei cu frânghii suspendate deasupra solului. Aceste activități vor fi suficient de variate pentru a creea un grad de dificultate potrivit cu posibilitățile fiecărui tânăr. Unii vor întâmpina greutăți la exercițiile care necesită efort fizic și rezistență, în timp ce alții vor întâmpina dificultăți la exercițiile efectuate la înălțime. Astfel, membrii grupului vor avea oportunitatea să se susțină și să se încurajeze între ei, depășindu-și astfel temerile personale. Tinerii vor realiza că pot face mult mai multe cu ajutorul prietenilor decât au crezut.
Pregătire:
- Contactează o instituție care organizează cursuri de mers pe frânghie. Multe campinguri știu cine organizează astfel de activități.
- Fă-ți cunoscut scopul îndrumătorilor acestui curs. Împărtășește-le dorința ta nu de a vedea care membru al grupului este cel mai apt din punct de vedere fizic, ci de a forma unitatea grupului prin încurajare. Tinerii nu vor fi forțați să facă ceva împotriva voinței lor, ci mai degrabă încurajați cu blândețe să pășească dincolo de „zona lor de confort”.
- Fiecare participant minor va deține o încuviințare scrisă din partea părinților sau a tutorelui care să ateste acordul acestora.
- Subliniază în fața membrilor grupului că această activitate va fi distractivă și provo- catoare – va fi nu o competiție, ci un mobil pentru realizarea unității grupului.
Înainte de activitate:
- Când tinerii sunt gata să înceapă cursul de mers pe frânghii, reunește-i și cere-le să-și împărtășească unii altora ce părere au despre dificultatea activității. Rugați-vă unii pentru alții.
- Reamintește-le tinerilor că încurajarea prin ovații, îmbrățișări și rugăciuni le va fi de mare folos prietenilor lor.
În timpul activității:
- Începe cursul.
- Rezervă 30 de minute după activitate pentru discuții.
Discuție:
- Care parte a cursului a fost mai dificilă pentru tine? Descrie sentimentele pe care le-ai avut în acele momente.
- Ce gânduri ți-au venit în minte atunci când ai ajuns la finalul cursului?
- Cum anume cursul a făcut posibilă exprimarea încurajării pe care ai primit-o de la alții?
- De ce a fost dificil pentru tine să fii pus într-o postură în care a fost nevoie să-ți divulgi în fața grupului puncte slabe sau frica?
- Ce ai învățat din acest exercițiu despre încredere și credință?
- Cum poți aplica aceste concepte la relațiile tale cu oamenii? Dar la relația ta cu Dumnezeu?