Meniu Închide

Cutia cu jeleuri

Subiect: Rasismul și discriminarea

Materiale necesare: Cutii cu jeleuri de diferite arome.

Desfăşurarea lecţiei: Aşezați pe o masă cutii cu jeleuri de diferite arome şi lăsați-i pe tineri să de-a năvală asupra lor. După câteva minute, cu o voce cât se poate de sobră anunţați-i care este aroma dumneavoastră preferată. Cu siguranţă veți auzi comentarii dintre cele mai acerbe, sau dimpotrivă: “Yeak, urăsc jeleurile cu gust de banane! Mă fac să vărs!”, “Nu ştii ce vorbeşti?!? Sunt super bune! Beton!” Dacă febra aromelor incită prea mult creierele participanţilor, fiecare susţinându-şi opinia, s-ar putea să trebuiască să ţineți un scor.

Nu va trece prea mult timp până când se vor convinge cu toţii că gustul este ceva subiectiv – ce place unuia, displace celuilalt şi invers.

Simplul fapt că unei persoane sau unei naţiuni îi place sau nu-i place un lucru, îl apreciază sau dimpotrivă îl contestă, nu face ca acel lucru să fie bun sau rău, superior sau inferior. Rasismul şi adepţii lui au un singur dicton: “Roşu sau alb, galben sau negru este cel mai bun pentru că aşa spun eu!”. Biblia ne îndeamnă simplu să ne iubim aproapele indiferent de culoarea pe care o are, pentru că în Cristos toţi suntem egali. În plus, a trăi printre oameni atât de variaţi ne scuteşte de monotonie.

Pasaj biblic: Galateni 3:26-28

Discuţii posibile:

  • Care sunt grupurile marginalizate din şcoala ta?
  • Cum poţi să ajungi la aceşti oameni şi să-i convingi de faptul că în ochii lui Dumnezeu au o valoare inestimabilă?
  • De ce consideră unii oameni că o rasă (aromă) este superioară alteia?
  • Ştiind că fiecare dintre noi a fost creat “după chipul lui Dumnezeu”, ce părere ai despre acei oameni care îi desconsideră pe ceilalţi, desconsiderând astfel imaginea lui Dumnezeu în ei? Cum putem să-i acceptăm pe cei pe care lumea îi dă la o parte, negându-le valoarea?
  • Este uşor să vorbeşti la modul general despre faptul că trebuie să îi căutăm pe oamenii izolaţi şi marginalizaţi şi să ne apropiem de ei, dar poţi numi o persoană sau două faţă de care te-ai purtat astfel?

 

Foto: www.flickr.com