Meniu Închide

Deși niciunul dintre noi nu are simptome…

Deși niciunul dintre noi nu are simptome, putem avea totuși o boală cu transmitere sexuală?

Bineînțeles! Iată câteva informații referitoare la formele ascunse de BTS.

  • HPV se ascunde în corp vreme de aproximativ 10-12 ani; de multe ori, nici nu-ți dai seama că ai contactat virusul.
  • 90% din infecțiile cu HPV nu prezintă simptome.
  • În cazul infecției cu chlamydia, 80% dintre femei și 40% dintre bărbați nu prezintă simptome.
  • Simptomele pentru HSV II, cunoscut și sub numele de herpes genital, sunt atât de slabe încât 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome sau nu identifică aceste simptome.
  • HPV are o perioadă de incubație de 10-15 ani fără a manifesta simptome.
  • Deși aceste BTS-uri nu au simptome, ele pot fi transmise partenerului de sex.

Concluzia este că nu te poți baza pe corpul tău să te atenționeze atunci când tu sau partenerul tău ați contactat o BTS. Tinerii activi sexual recunosc că cel mai mult se tem de o eventuală sarcină din cauză că aceasta are cele mai vizibile consecințe. Cu toate acestea, BTS-urile presupun riscuri și mai mari. De cele mai multe ori, nu-ți poți da seama dacă tu sau partenerul tău ați fost deja infectați.

Având în vedere că majoritatea BTS-urilor nu au simptome fizice, mulți tineri cred că sunt în afara oricărui pericol. Mass-media nu face decât să înrăutățească situația, bombardându-ne cu imaginea sexului fără consecințe. Peste 68% dintre emisiunile televizate conțin mesaje de natură sexuală. Conform unui studiu recent, la televizor, în ora de maximă audiență, s-au înregistrat zece incidente de natură sexuală pe oră. Când ai văzut ultima dată la televizor pe cineva infectat cu BTS? Oamenii nu fac decât să se zbenguie în pat și nimeni nu se îmbolnăvește. Nimeni nu-și roagă partnerul sau partenera să-și facă analizele.

Toate aceste realități conduc la ceea ce eu numesc abordarea sexului în stil „carte de credit”. Te joci acum și plătești mai târziu. Ascultă: vei plăti scump! În momentul în care corpul tău va începe să manifeste simptome, prețul va fi deja mult prea mare.

Fetelor, imaginați-vă că vă hotărâți să vă începeți viața sexuală în clasa a 10-a. Nu aveți niciun simptom de BTS și nu v-ați făcut niciodată analizele. După câțiva ani îl întâlniți pe bărbatul visurilor voastre. Vă căsătoriți și începeți viață de familie, dar voi nu reușiți să rămâneți însărcinate. Când vă duceți la doctor să aflați cauza infertilității, aflați că suferiți de boala inflamatorie pelviană sau  BIP. Nu ați avut niciodată simptome, dar odată ați primit chlamydia. În acel moment nu vă rămâne nimic de făcut decât să vă întoarceți acasă la soț și să-i spuneți că nu-i veți putea dărui un copil niciodată.

Băieți, imaginați-vă următorul scenariu. Vă pierdeți virginitatea la 15 ani cu o fată pe care credeați că o iubiți. După 10 ani, aflați ce înseamnă dragostea adevărată atunci când vă căsătoriți. În noapte nunții, ea e virgină. După câțiva ani de căsătorie, soția începe să manifeste sângerări anormale. Merge la doctor și descoperă că are cancer de col uterin cauzat cel mai probabil de virusul HPV pe care l-a primit, fără să știe, de la soț. Deși ea este cea care a ales să aștepte, tot ea trebuie să plătească un preț enorm pentru simplul fapt că voi ați hotărât să nu așteptați.

Când descoperi infecția, s-ar putea ca organismul tău să fie deja afectat și e posibil să fii transmis deja BTS-ul unei persoane la care ții.

Așadar, cum îți poți da seama dacă partenerul sau partenerul tău are o BTS? Nu poți. E imposibil să-i eviți pe cei care poartă virusul având în vedere că s-ar putea ca nici ei să nu știe că sunt infectați. Vei fi în siguranță doar dacă vei avea relații sexuale cu un singur partener/ o singură parteneră toată viața și dacă o/îl vei alege pe cea/cel care a avut relații sexuale doar cu tine. Singurul lucru care îți dă siguranța că nu vei suferi de o boală ascunsă, fără simptome, este respectarea planului lui Dumnezeu.

Nu te poți baza pe organismul tău să te avertizeze înainte ca sexul să te pună în pericol. Totuși, Dumnezeu spune foarte clar: „Te iubesc atât de mult și vreau să te protejez și să-ți ofer cea mai împlinitoare viață sexuală. Așa că, așteaptă!”