Meniu Închide

Diamantul

Un comerciant olandez, foarte bogat, căuta să cumpere un anume diamant ca să îl adauge la colecția sa. Un faimos vânzător de bijuterii din New York a găsit o astfel de piatră și l-a sunat imediat să vină să o vadă. Colecționarul a luat imediat avionul spre New York, unde vânzătorul își adusese cel mai bun expert pentru a încheia tranzacția. După ce a ascultat descrierea detaliată a expertului, referitoare la valoarea și frumusețea diamantului, colecționarul s-a hotărât să nu cumpere. Totuși, înainte să plece, bijutierul american l-a întrebat: “V-ar deranja dacă v-aș arăta piatra încă o dată?” Clientul a acceptat.

Proprietarul diamantului nu a repetat nici măcar un lucru din ce spusese expertul său. A luat, simplu, piatra în mâna sa, s-a uitat la ea și a descris frumusețea pietrei într-un mod care arăta de ce această piatră era mai frumoasă decât toate pe care le văzuse înainte în viața sa. Colecționarul olandez s-a răzgândit și cumpărat piatra imediat.

Punând în buzunarul de la piept noua achiziție comerciantul olandez a spus proprietarului: “Domnule, mă întreb cum de dumneavoastră ați reușit să mă convingeți să cumpăr piatra, iar expertul nu?”

Proprietarul a răspuns “Expertul cu care ați vorbit este cel mai bun la afaceri. El știe mai mult despre diamante decât oricine altcineva, inclusiv mai mult decât mine, și îl plătesc bine pentru asta, dar l-aș plăti de două ori mai mult dacă aș putea pune în el ceva ce eu am și lui îi lipsește. Vedeți, el cunoaște diamantele, dar eu le iubesc.