Meniu Închide

Diversitate etnică

Idee generală: Provenienţa etnică nu înseamnă nimic pentru Dumnezeu. Cu toţii suntem una în Cristos.

Materiale necesare: O cutie cu creioane colorate (trebuie să conţină cel puţin roşu, galben, alb şi maro) şi un desen alb-negru, care să reprezinte un om. Opţional- câte un desen pentru fiecare copil. 

Pasaj biblic: Faptele Apostolilor 10:34-35

Am adus un desen pe care îl voi colora în timp ce stau de vorbă cu voi. (Așezați desenul pe podea și arătați copiilor creioanele colorate.) Dar mai întâi, vreau să ştiu dacă aveți unele culori preferate.

(Luați creionul roşu.) Câţi dintre voi preferaţi roşul? (Faceți o pauză pentru răspuns, apoi folosiți creionul pentru a colora o parte din imagine în timp ce vorbiți.) Și mie îmi place roşul. E o culoare atât de vie. Voi colora o porţiune cu roşu.

(Luați creionul negru.) Câţi dintre voi preferaţi negru? Este negru culoarea voastră preferată? (Faceți o pauză pentru răspunsuri, apoi folosiți creionul pentru a colora o parte din imagine în timp ce vorbiți.) Nu sunteţi la fel de mulţi pentru negru, nu-i aşa? Dar este o culoare importantă.

(Continuați în acelaşi mod cu galben, alb şi maro. Comentați despre fiecare culoare în timp ce o folosiți. Când ați terminat cu cele 5 culori, imaginea ar trebui să reprezinte un om colorat, de ex. un picior galben, un picior maro, o mână roşie, o mână neagră etc.)

Aşa, am terminat desenul! E frumos! V-ar plăcea să-l vedeţi? Arătați-l copiilor.

Îl voi numi “omul peticit” pentru că arată ca şi cum Dumnezeu ar fi pus laolaltă mai multe culori pe un corp.

Face Dumnezeu vreodată asta? Creează Dumnezeu oameni cu nuanţe diferite ale pielii, pe diverse părţi ale corpului? (Faceți o pauză pentru răspuns.) Nu! Eu, cel puţin, nu am văzut vreunul.

Dar Dumnezeu creează oameni cu piele de diferite culori, nu-i aşa? Cei mai mulţi dintre noi suntem albi. Africanii sunt numiţi negri. Asiaticii sunt un fel de maro, chinezii sunt galbeni. Nativii americani sunt numiţi uneori oameni roşii. Oamenii din Europa sunt numiţi albi.

(Arătați din nou imaginea.) De aceea am colorat această persoană cu roşu, galben, negru, alb şi maro. Omul-peticit are toate culorilede piele pe care le pot avea oamenii.

(Ţineți desenul sus.) În timp ce l-am colorat, am stabilit împreună care sunt culorile preferate şi care sunt culorile mai puţin preferate. Cred că celor mai mulţi dintre voi le-a plăcut mai mult roşul decât negrul. Albul (sau oricare altă culoare) nu prea a fost, nici ea, printre preferate.

C e credeţi, Dumnezeu preferă în mod special vreo culoare a pielii? (Faceți o pauză pentru răspuns.) Nu prea cred. În cazul nostru, roşu, galben, negru, alb şi maro sunt la fel pentru Dumnezeu.

Biblia ne spune că Dumnezeu nu are favoriţi. Dumnezeu acceptă oamenii din orice naţie. Câtă vreme cineva crede în Isus, el sau ea este copilul lui Dumnezeu. Dumnezeu iubeşte toţi copiii.

(Arătați din nou desenul.) Deci, acest om-peticit vă poate aminti că sunteţi cu toţii copiii lui Dumnezeu. Unii sunt roşii, unii negri, unii albi. Dumnezeu îi iubeşte pe toţi. Culoarea pielii nu schimbă cu nimic atitudinea Lui.

Credeţi că culoarea părului unei persoane face vreo diferenţă pentru Dumnezeu? (Faceți o pauză pentru răspuns.) Sigur că nu! Dar culoarea ochilor? Nici ea!

Singurul lucru care contează pentru Dumnezeu este dragostea pentru Isus. Oricine, orice culoare ar avea pielea lui, dacă îl iubeşte pe Isus, este copilul lui Dumnezeu.

Dacă acest om-peticit era un real şi îl iubea pe Isus, ar fi făcut toate aceste culori vreo diferenţă? Sigur că nu. Dumnezeu nu are etnii favorite.

Probabil nu veţi vedea niciodată un om peticit, ca şi acesta din desen. Dar veţi vedea oameni care au culoarea pielii diferită de a voastră. Astfel, vă veţi putea aminti că pentru Dumnezeu culoarea pielii nu face vreo diferenţă, deci nu ar trebui să facă nici pentru voi. Cu toţii suntem copiii lui Dumnezeu.

(Dacă ați adus câte un desen pentru fiecare copil, adăgați şi paragraful următor.)

Am adus câte un desen pentru fiecare din voi pentru ca să le duceţi acasă şi să le coloraţi. Puteți folosi orice culoare doriţi. Când veţi alege culoarea preferată, amintiţi-vă de faptul că Dumnezeu nu are favoriţi. Când veți termina de colorat, așezaţi desenul undeva la vedere. Astfel, vă veți aminti de faptul că oamenii indiferent de culoarea pielii lor, ei sunt creația lui Dumnezeu.

 

Foto: www.wikimedia.org