Meniu Închide

Doborât de prieteni

Subiect: Să ne alegem prietenii cu grijă

Materiale necesare: O masă. Este indicat, pentru a evita orice accident, să fie o măsuţă mai joasă sau un scăunel dintre cele care există la grupele de copii de la Şcoala duminicală. Rugați un tânăr mai robust să se urce pe masă, iar un altul cu un fizic cât mai blajin va sta lângă masă. Întrebați tinerii, cât de uşor consideră ei că îi va fi celui mai puţin musculos să îl dea jos de pe masă pe “Hercule”? Datorită gravitaţiei, destul de uşor… Unii s-ar putea îndoi de aceasta. Totuşi, paradoxal, experienţa confirmă că este mai uşor pentru cel slab să îl tragă jos de pe masă pe tânărul masiv, decât acesta din urmă să îl ridice pe primul la nivelul lui.

Această parte cu ridicatul partenerului poate fi demonstrată, dar e bine să vă luaţi toate măsurile de precauţie împotriva accidentelor şi totodată să alegeţi în aşa fel voluntarii încât tânărul masiv să se străduiască din răsputeri pentru a-l ridica de la podea pe cel fragil.

Desfăşurarea lecţiei: Ceea ce trebuie să demonstrați este 1) cât de dificil este să ridici pe cineva la nivelul tău chiar dacă eşti mai puternic decât el şi 2) cât de uşor este să fii dat jos în ciuda faptului că te consideri o persoană puternică. Această aplicaţie oarecum amuzantă vorbeşte răspicat despre una dintre cele mai serioase probleme cu care ne confruntăm: cum ne alegem prietenii?!?

Pasaj Biblic: 2Corinteni 6:14-15; 1Corinteni 5:9-11; 1Corinteni 15:33; Proverbe 22:24-25.

Discuţii posibile:

  • Este mai uşor pentru un necredincios să tragă un credincios în jos decât pentru un credincios să îl ridice pe primul la nivelul lui?
  • Cum împăcaţi cerinţa de a fi “sarea pământului” – ceea ce în şcoala voastră s-ar putea traduce printr-un ambasador al lui Cristos – cu cerinţa de a nu vă pierde “puterea de a săra”? Citiți Matei 5:13. S-ar putea ca tinerii să pună în discuţie şi posibilitatea ca cel de pe masă să fie dat jos de mai mulţi, sau mai mulţi să ridice o singură persoană de la pământ.
  • Cum poţi ţine cont de aceste avertizări biblice şi în acelaşi timp să ai şi prieteni necredincioși?
  • Ce spune Biblia despre persoanele care au relaţii de prietenie cu necreştinii? Este greşit să ne întâlnim cu necreştini? Există situaţii în care putem să legăm prietenii cu necreştinii?
  • În relaţiile pe care le ai tu cu cine te identifici? Cu tânărul de pe podea sau cel de pe masă?
  • Ai prieteni care tind să te tragă în jos? Ce poţi face pentru a schimba această situaţie?
  • Există oameni în viaţa ta care prin influenţa pozitivă pe care o exercită asupra ta, te ridică?

Foto: www.pixabay.com