Unul dintre punctele culminante ale adolescenței este sentimentul de invincibilitate care îl face pe tânăr să creadă că lucrurile rele se pot întâmpla doar „celuilalt”. Când vine vorba de tineri și sex, realitatea este alarmantă.
În cultura noastră, tinerii sunt persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani. În Statele Unite, 17% din populație este formată din tineri. Cu toate acestea, două treimi din toate BTS-urile afectează persoanele sub 25 de ani.
În fiecare an, în Statele Unite se transmit 19 milioane de BTS-uri. Trei milioane de BTS-uri sunt contactate de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. Peste 9 milioane de BTS-uri sunt contactate de americanii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Așadar, în linii mari, două treimi din BTS-uri sunt contactate de doar 17% din populația Statelor Unite.
După doi ani de la prima experiență sexuală, 50% dintre tineri vor fi infectați cu BTS. Anual, aproximativ 25% dintre tinerii activi sexual vor contacta BTS. Aceasta nu înseamnă o șansă din 4 de a contacta BTS în timpul liceului, ci o șansă din 4 de a fi infectat în fiecare an de liceu.
În rândul tinerilor activi sexual, 1 din 3 va pleca din liceu cu o diplomă și o boală transmisă sexual.
Să nu treci cu vederea statisticile. Pune-ți deoparte un minut și citește cu atenție aceste date alarmante despre tineri și BTS.
- În 2006, cea mai mare incidență de infecții cu HIV (34%) a fost în rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 13 și 29 de ani;
- 3 din 5 americani infectați cu HIV au contactat virusul în tinerețe;
- Deși tinerii sunt mai predispuși la infectarea cu BTS, doar o treime din tinerii activi sexual (15-17 ani) și o jumătate dintre tinerii adulți, activi sexual (18-24 ani) și-au făcut analizele pentru BTS;
- Tinerii sunt de 10 ori mai predispuși la boala inflamatorie pelviană (BIP) față de adulți, iar aceasta face ca multe tinere să fie infertile;
- În 2002, conform Centrului de supraveghere și control al bolilor, 50% din cazurile de chlamydia au fost înregistrate la tineri;
- În 2002, gonoreea a fost boala infecțioasă cea mai întâlnită în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani;
- În fiecare zi, aproape 25.000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani contactează BTS. În fiecare oră, 1.039 de persoane sunt infectate.
De ce sunt tinerii mai predispuși la boli cu transmitere sexuală? Răspunsurile sunt simple: biologia și comportamentul.
Cauzele biologice ale vulnerabilității tinerilor la BTS au în vedere doar femeile. O adolescentă are în mucoasa uterină multe celule numite „celule columnare” care se întind pe întreaga suprafață a mucoasei. Pe măsură ce crește, aceste celule columnare sunt acoperite de celule epiteliale scuamate, dar procesul nu se termină decât în jurul vârstei de 25 de ani.
Care este diferența dintre aceste două tipuri de celule? Celulele columnare sunt foarte receptive. Ele pot fi asemănate cu un burete. De ele se va lipi orice boală, așa cum se lipește nisipul de un burete umed. De fapt, celulele columnare sunt cu peste 80% mai predispuse la infecții față de celulele epiteliale scuamoase care se găsesc în colul uterin al unei femei de peste 25 de ani.
În jurul vârstei de 25 de ani, colul uterin al femeii începe să se întărească și să respingă virusurile cu care intră în contact. Dacă celulele columnare se pot asemăna cu un burete umed, celulele epiteliale scuamate se pot asemăna mai degrabă cu un burete uscat care nu a fost folosit niciodată. Din cauză că este tare și compact, cel mai probabil, nisipul și murdăria nu vor putea pătrunde.
Totuși, noi nu vorbim aici despre murdărie, ci despre niște virusuri care amenință în mod serios sănătatea tinerelor și a partenerilor de sex. De exemplu, o adolescentă de 15 ani are o șansă din 8 să dezvolte boala inflamatorie pelviană (BIP) în urma unui simplu contact sexual, în timp ce o femeie de 24 de ani, aflată în aceeași situație, are o șansă din 80. O altă diferență a mucoasei uterine a unei tinere constă în faptul că celulele columnare permit ca virusul să treacă direct în sânge, în timp ce, în cazul unei femei mai în vârstă, acest lucru este mai puțin probabil să se întâmple. În general, un tânăr va fi cu 80% mai predispus la BTS, în comparație cu o persoană de peste 25 de ani.
Ai observat că schimbările din colul uterin al femeii coincid cu perioada în care creierul trece de la sistemul limbic (emoții pure) la cortexul prefrontal (decizii morale)? În mod cert, Dumnezeu ne-a pregătit pentru cele mai frumoase experiențe sexuale atâta vreme cât așteptăm momentul stabilit de El.
Biologia nu este singurul factor care expune tinerii la riscul infectării cu BTS. Mulți tineri fac alegeri comportamentale care îi transformă în ținte sigure de infecție. CDC menționează că tinerii au obiceiul de a-și alege parteneri de sex mai mari decât ei. De multe ori, tinerii activi sexual au tendința de a face sex cu mai mulți parteneri, ceea ce crește și mai mult riscul de infecție. Conform unui studiu, 75% din tinerii care și-au început viața sexuală înainte de 18 ani au doi sau mai mulți parteneri, iar 45% au patru sau mai mulți parteneri.
Numărul tinerilor infectați cu BTS continuă să crească îngrijorător de mult. Prețul pe care persoana infectată trebuie să-l plătească este mult prea mare.
Ce ne spune Dumnezeu în această privință? Citește 1 Timotei 4:12 : „Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curăție.”
Cine va lua măsuri atunci când vine vorba de tineri și sex? Cine va fi un exemplu de trăire și de puritate? Cine va hotărî că riscurile sunt mult prea mari și că modul în care am fost rânduiți de Domnul este cel mai potrivit? Oare vei fi tu acela?
Photo: http://www.publiclegalinfo.com/yjustice.html