Meniu Închide

Efectul cercurilor concentrice

Subiect:

Consecințele păcatului

Materiale necesare:

Pentru a ilustra efectul cercurilor concentrice ai nevoie de un grapefruit pe care trebuie să scrii cu un marker “Păcat” și un loc cu apă, un lac, o piscină, un bazin pentru botez sau o cadă de baie. Cu cât mai multă apă, cu atât mai bine, dar dacă nu aveți posibilitatea să vă deplasați la un lac, e bună și o găleată!

Desfășurarea lecției:

Aruncă fructul în lac, cât mai departe, sau dacă folosești o găleată, așează-l în mijlocul ei.

Ceea ce este de menționat și tinerii trebuie să observe e că, deși fructul a atins apa pe o foarte mică porțiune și la mare distanță, practic tot lacul a fost afectat, lucru demonstrat prin cercurile concentrice formate. Aidoma se întâmplă și cu păcatul. Ne-ar plăcea să credem că toate faptele noastre ne privesc personal și nu au nici o legătură cu ceilalți și prin urmare putem face orice dorim. Dar Scriptura și viața de zi cu zi ne demonstrează că lucrurile nu stau tocmai astfel: faptele noastre se răsfrâng asupra celorlalți. O mamă alcoolică influențează întreaga familie. Un tânăr care acordă o mai mare atenție discuțiilor din mașină decât șoselei, își poate conduce pasagerii la moarte. O persoană care nu rămâne fidelă partenerului, nu numai că își pune sănătatea în pericol, dar poate aduce pe lume o ființă care să fie dezavantajată încă de la naștere. Așadar, tu poți alege între a păcătui sau a nu păcătui. Din nefericire tu nu poți alege ca păcatul tău să nu îi afecteze pe ceilalți și cu siguranță consecințe vor exista.

Text biblic:

Galateni 5:7-9; Exod 20:5-6; Vezi de asemenea și Romani 5:12-21; Plângerile lui Ieremia 5:7.

Discuții:

  1. Aproape întotdeauna când un părinte un prieten sau un pastor ne spune “Nu poți face lucrul acesta!”, răspunsul pe care suntem tentați să îl dăm este: “E viața mea, fac ce vreau!”. Cât de îndreptățit ți se pare acest răspuns în lumina celor dezbătute mai sus, al efectului cercurilor concentrice?
  2. Se spune: “Fructul nu cade departe de pom”. Cum aplici această zicală la lecția noastră?

De schimbat:

  1. Numește câteva persoane afectate de consecințele deciziilor tale?
  2. Consideri că efectul cercurilor concentrice se aplică atât la deciziile pozitive cât și la cele negative pe care le iei? Ce ai de gând să faci săptămâna aceasta pentru a-i surprinde și implicit afecta plăcut pe cei din jurul tău?