Meniu Închide

Este dificil să te infectezi cu BTS?

Nenumărate studii au arătat faptul că tinerii sunt îngrijorător de naivi în legătură cu riscurile unei relații sexuale înainte de căsătorie, în mod special riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală.

Dacă analizăm studiile, ne dăm seama foarte clar că în rândul tinerilor activi din punct de vedere sexual, infecția cu BTS este regula, nu excepția. Hai să recapitulăm informațiile:

  • CDC estimează că în fiecare an apar aproape 19 milioane de infecții noi cu BTS; aproape jumătate din aceste cazuri afectează tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani;
  • La ora actuală, peste 70 de milioane de americani suferă de o formă de BTS;
  • În fiecare an, aproape 25% dintre tinerii activi din punct de vedere sexual contactează o BTS;
  • Un studiu arată că până la vârsta de 25 de ani, jumătate dintre toți tinerii americani vor fi contactat o BTS.

Ține minte faptul că aceste statistici se bazează pe cazurile de BTS care au fost raportate. Se știe că existe foarte multe cazuri de BTS care nu au fost niciodată raportate din cauza rușinii sau a lipsei simptomelor. Aceste statistici indică faptul că șansele tale de a întâlni un partener infectat sunt mari, dar mai ales riscul ridicat pe care ți-l asumi.

Dacă în adolescență decizi să ai relații sexuale în afara căsătoriei, riscul de a fi infectat este de cel puțin 25% în fiecare an. Dacă am avea cel puțin 1 din 4 șanse de a fi trăzniți, nimeni nu ar mai ieși afară în timpul furtunii. Totuși, tinerii se arată dispuși să-și riște viața în ciuda faptului că au foarte multe șanse de a fi infectați cu cel puțin o boală cu transmitere sexuală care ar putea avea efecte devastatoare.

Un studiu recent condus de Kaiser Family Foundation ne arată faptul că tinerii au fost făcuți să creadă că se pot juca cu sexul fără a risca contactarea unei BTS. Acest studiu pune în lumină câteva mituri importante. Hai să combatem fiecare mit pe baza unui adevăr solid.

 

Mitul #1: BTS-urile se pot transmite doar atunci când avem simptome

Conform studiului Kaiser, 25% dintre tineri au spus că dacă ar fi ieșit în oraș cu o persoană cu BTS, ar fi știut acest lucru, iar 20% au crezut că aceste boli nu pot fi transmise în lipsa simptomelor.

Adevărul: majoritatea persoanelor cu BTS nu știu că suferă de o astfel de boală

Aproape 87% din cazurile de BTS nu prezintă simptome. Unele virusuri cu transmitere sexuală, inclusiv HPV, au o perioadă de incubație în corpul uman de până la 15 ani, fără niciun simptom.

O strategie a organizațiilor guvernamentale, dar și a clinicilor de planificare familială Planned Parenthood este aceea de a-i învăța pe tineri să-și întrebe partenerii dacă sunt infectați. În realitate însă majoritatea partenerilor nu știu că adăpostesc în organism o boală cu transmitere sexuală. Uneori, chiar și cei care știu că sunt infectați nu sunt întocmai sinceri în legătură cu starea lor de sănătate. Nu uita: „Un hormon excitat nu are conștiință.” Dacă pui partenerului tău/partenerei tale această întrebare în miezul acțiunii, s-ar putea ca aceștia să nu recunoască deoarece sunt deja excitați. Susținătorii sexului mai protejat îți vor spune că „întrebi pe cineva” pentru a căpăta protecție. Mai gândește-te odată! Ești dispus/dispusă să-ți lași soarta în mâna unei persoane care nici măcar nu-și dă seama că te pune în pericol?

 

Mitul #2: cel mai frecvent, BTS-urile afectează persoanele de moravuri ușoare

Dintre persoanele cuprinse în studiu, 12% au spus că BTS-urile nu sunt un motiv de îngrijorare atâta vreme cât nu ai relații sexuale cu multe persoane.

Adevărul: te poți infecta cu BTS în urma unei singure partide de sex

Conform unui studiu, 75% dintre tinerii care au întreținut relații sexuale înainte de 18 ani au doi sau mai mulți parteneri și 45% au patru sau mai mulți parteneri. Poate că din perpectiva lumii nu este nimic imoral să ai relații sexuale cu 2-4 parteneri, dar totuși șansele de a fi infectat de un singur partener în timpul liceului ajung anual la 25%. Cercetătorii estimează că după doi ani de la prima experiență sexuală, jumătate dintre tinerele active sexual ar putea contacta cel puțin 3 BTS-uri.

 

Mitul #3: BTS-urile se transmit doar pe cale sexuală

Adevărul: majoritatea BTS-urilor se pot transmite și în lipsa unei relații sexuale deoarece acestea sunt virusuri

19% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani nu știu că BTS-urile pot fi transmise și prin sex oral. Virusurile, precum HPV-ul se dezvoltă pe pielea călduță și umedă. Ele pot fi transmise prin sexul oral și prin atingerile sexuale. Faptul că eviți relațiile sexuale, dar participi în alte activități de natură sexuală, cum ar fi sexul oral, nu te va proteja în niciun fel.

Dacă aștepți să ți se spună că poți avea relații sexuale în afara căsătoriei și nu te vei infecta, te înșeli amarnic. O întrebare mai potrivită ar fi „Cum mă pot proteja cel mai bine de pericolele pe care le presupune sexul?” Răspunsul: rămâi ancorat în planul lui Dumnezeu.

Dacă iei în considerare informațiile referitoare la BTS, vei observa că dacă alegi să ignori limitele stabilite de Dumnezeu referitoare la sex, viitorul tău ar putea fi sumbru. Pe de altă parte, dacă alegi să urmezi planul lui Dumnezeu, vei putea avea relații sexuale fără teama constantă de boală. În acest fel, nu vei fi nevoit/ă să-ți faci griji de antibiotice, prezervative sau virusuri periculoase ce se ascund în organismul tău. Nu te costă nimic să aștepți. Tristul adevăr este că atunci când alegi să nu aștepți, această decizie ar putea să te coste foarte, foarte mult.