Meniu Închide

Excursia misionară

Grupul de tineri al Bisericii s-a îmbarcat în avionul cu destinația Alaska, pentru cea mai ambițioasă excursie misionară transculturală pe care o plănuiserm vreodată. Cele două săptămâni pe care urmau să le petreacă într-un sat izolat din Alaska, prezentând Evanghelia și ajutându-l pe păstorul din localitate să repare clădirea deteriorată a bisericii, a necesitat un volum uriaș de planuri, rugăciune și pregătire, atât din partea tinerilor, cât și a liderilor adulți. În momentul aterizării avionului, nerăbdarea atingea cote înalte, și a rămas la fel și în următoarele zile când, îmbarcați în avioane mici, au ajuns la destinația finală.

În prima seară pe care grupul a petrecut-o în sat, patru localnici s-au apropiat de câțiva dintre tinerii care se relaxau afară, în jurul clădirii bisericii. I-au întrebat de ce au venit în satul lor. Tinerii le-au explicat cine erau și ce sperau să realizeze în timpul șederii lor acolo. Apoi, i-au invitat pe localnici să participe la serviciile de evanghelizare care urmau să aibă loc spre sfârșitul săptămânii.

Cei patru localnici au fost cât se poate de neimpresionați și au refuzat invitația. Le-au spus tinerilor că, din perspectiva lor, Biserica creștină a jucat rolul esențial în distrugerea culturii, limbii, artei și simțului identității băștinașilor din Alaska. Au continuat apoi, dând tinerilor detalii despre modul în care s-au petrecut toate acestea și le-au sugerat chiar să părăsească satul mai devreme decât plănuise grupul să o facă.

Mai târziu în aceeași seară, membrii grupului de tineri au discutat dacă este sau nu potrivit din partea lor să-și împărtășească credința într-o cultură despre care se părea că știu atât de puțin.

  1. Cum ați rezuma situația căreia trebuia să-i facă față tinerii misionari?
  2. Este corectă critica localnicilo?
  3. Există culturi pe care creștinii ar trebui să le lase în pace? De ce da sau de ce nu?
  4. Dacă ai fi fost liderul grupului de tineri, ce le-ai fi spus acestora?

Subiecte posibile

Misiunile transculturale, problemele rasiale, excursiile misionare, evanghelizarea…