Meniu Închide

Există vreo legătură între sexul înainte…

Există vreo legătură între sexul înainte de căsătorie și sănătatea mintală?

Când vine vorba despre sex, Dumnezeu ne cere să așteptăm. El dorește prin aceasta să ne protejeze și să dea împlinire. Într-adevăr, așteptarea ne protejează de consecințele fizice, cum ar fi BTS-urile și sarcinile nedorite. Totodată, așteptarea ne protejează creierul de schimbările neurologice care au loc atunci când facem sex cu mai multe persoane. Dar oare prin așteptare ne păstrăm și sănătatea mintală? Cu siguranță!

Este alarmant faptul că adolescentele cu o viață sexuală activă sunt cu 300% mai predispuse la suicid decât tinerele virgine. Adolescenții cu o viață sexuală activă sunt de două ori mai predispuși la suicid decât adolescentele cu o viață sexuală activă. Aceștia au 700% mai multe șanse de a se sinucide în comparație cu cei virgini. Peste 25% dintre adolescentele cu o viață sexuală activă, cu vârstele cuprinse între 14 și 17 ani, au mărturisit că în ultima săptămână au fost deprimate multă vreme sau tot timpul, în timp ce doar 7.7% dintre adolescentele virgine au resimțit o asemenea stare. Peste 14% dintre adolescentele cu o viață sexuală activă au încercat să se sinucidă în ultimul an, iar în cazul virginelor, această rată a fost de 5.1%.

Toată lumea vorbește despre adolescenți și BTS-uri, dar nimeni nu amintește de consecințele devastatoare pe care le are sexul înainte de căsătorie asupra sănătății mintale. Adolescenții cu o viață sexuală activă sunt de trei ori mai susceptibili la depresie și suicid, în comparație cu cei inactivi sexual.

Doctorul Freda McKissic Buch de la Medical Institute for Sexual Health afirmă: „Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru depresie, scăderea respectului de sine și numeroase consecințe de ordin emoțional au legătură cu numărul de persoane cu care ai avut relații [sexuale].” Ea a continuat prin a spune că „mai mulți parteneri de sex nu-ți vor aduce decât mai multe dificultăți în viitor în formarea unor relații sănătoase, atunci când ești gata să-ți împarți viața cu o persoană.”

Cultura contemporană ne învață că sexul aduce fericire, împlinire și intimitate într-o relație sexuală, dar realitatea nu este atât de roz.

Conform unui studiu recent condus de American College of Health Association, 43% din toți studenții americani s-au simțit atât de deprimați încât nu mai aveau chef de viață și 61% din ei au avut momente în ultimul an în care se simțeau complet deznădăjduiți. Legătura dintre activitatea sexuală timpurie și sentimentul de deznădejde nu este o coincidență.

Problema se poate agrava în momentul în care cineva încearcă să găsească un leac pentru starea de depresie. Un efect advers important al antidepresivelor este disfuncția sexuală. Oamenii cad în depresie în urma unei activități sexuale și își pierd funcțiile sexuale normale ca urmare a medicamentației împotriva depresiei.

Depresia nu este singurul efect advers al sexului ilicit. Un studiu condus de Universitatea Columbia a descoperit faptul că adolescenții cu o viață sexuală activă sunt mai predispuși consumului de droguri. În plus, deciziile lor le produc sentimente de vinovăție și rușine. Aproape două treimi dintre adolescenții care au avut relații sexuale recunosc faptul că ar fi fost mai bine să aștepte. Vinovăția pe care o simți în momentul în care renunți la un lucru pentru totdeauna ar putea să dăinuie mai mult decât orice altă consecință.

Una dintre cele mai devastatoare consecințe emoționale ale sexului în afara căsătoriei este o inimă frântă. Datorită reacției neurochimice pe care creierul o are la sex, este foarte ușor să confuzi sexul cu dragostea. În urma secreției de oxitocină, sexul va crea o legătură între tine și partener/ă. Sexul va crea întotdeauna o legătură emoțională și destrămarea unei astfel de legături poate produce multă durere.

Sexul în cadrul căsătoriei înseamnă siguranță.  Sexul în afara căsătoriei duce la nesiguranță, vinovăție, rușine, depresie, deznădejde și durere.

Pe lângă toate acestea, dacă alegi să ignori limitele stabilite de Dumnezeu pentru sex, vei avea de plătit și un preț spiritual. În Evrei 13:4 este scris: „Căsătoria să fie ținută în toată cinstea, și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari.”

Cu alte cuvinte, sexul în afara căsătoriei este un păcat și păcatul pune întotdeauna un zid de despărțire între noi și Dumnezeu. Nesocotirea limitelor impuse de Dumnezeu duce la incapacitatea de a aduce roadă în împărăția lui Dumnezeu, binecuvântări oprite și o mărturie pătată.

Dumnezeu știe că alegerile sexuale pe care le facem ne vor afecta emoțiile și, în cele din urmă, toată starea de spirit. Tocmai de aceea, Proverbe 4:23 ne avertizează: „Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții.”