Meniu Închide

Gata cu vorbele urâte!

Subiect: Felul în care vorbim

Materiale necesare: Întâi de toate ai nevoie de o persoană care să aibă în proprietatea sa, să conducă, sau pur și simplu să lucreze într-un magazin de produse pentru grădinărit sau o creșă. Folosește-te de această cunoștință pentru a împrumuta o fântână arteziană, sau dacă nu este posibil atunci cumpără una mică, de interior care se așează de obicei pe măsuțe. Mai simplu, ține această lecție într-o casă care are o astfel de fântână. Prezintă fântâna participanților, bag-o în priză și las-o conectată pe tot parcursul lecției. Începe lecția cu fântâna din care țâșnește lapte și fii pregătit ca la momentul oportun să adaugi în lapte ciocolată caldă sau orice alt lichid colorat care ar face laptele alb imaculat de la început să pară murdar și spumos.

Fii atent ca substanța pe care o alegi drept colorant să nu păteze fântâna (încearcă puțin pe dosul ei) altminteri vei produce daune celui care ți-a pus-o la dispoziție, și n-ar fi prea elegant din partea ta.

Desfășurarea lecției:

Arată tinerilor fântâna în toată grandoarea ei, cum țâșnește din ea în jeturi de un alb strălucitor, lapte și cere unui voluntar să se “adape” puțin din ea. S-ar putea să fii singurul curajos… Apoi, fără să te observe nimeni, adaugă puțină ciocolată caldă și, desigur, invită un doritor să guste.

Biblia ne învață că Dumnezeu ia vorbele noastre în serios. Când din gura unui creștin ies vorbe licențioase și nepotrivite, oamenii care îl ascultă se simt derutați. E ca și când o fântână arteziană în loc să pompeze apă curată, aruncă din ea tot felul de dejecții. Nimeni, dar absolut nimeni, nu poate fi împrospătat și revigorat de o vorbire trivială și nelalocul ei.

Text biblic: Iacov 3:7-12; Matei 12:33-37

Discuții:

  1. De ce crezi că Dumnezeu ne ia vorbele în serios?
  2. Ce fel de vorbe pot întina fântâna noastră?
  3. Care sunt câțiva pași practici prin care cineva poate să învețe să își controleze felul în care vorbește?

De schimbat:

  1. Ce cred prietenii voștri despre voi când aud cum vorbiți? Ce prezumții pot face ei cu privire la sursa vorbirii voastre?
  2. Ce face ca fântâna din care ies vorbele voastre să fie întinată?