Meniu Închide

Identitate gresită sau rasism?

Alberto este un tânăr hispanic care își petrece vara lucrând ca intern la primăria din Los Angeles. El este un student eminent și un apreciat atlet, fiind totodată recunoscut ca lider în școala lui. Într-o zi, în timp ce străbătea drumul de la locul lui de muncă și apartamentul său, o mașină a poliției a oprit lângă el și un polițist a sărit rapid din ea și l-a imobilizat. I-au fost citite drepturile, după care a fost arestat pentru jefuirea unui magazin de lichioruri. Abia când a ajuns la secția de poliție, a putut să le demonstreze că nu era el persoana căutată. Când ofițerul de poliție a realizat că a greșit, i s-a adresat cu: – Oh, majoritatea hispanicilor ajung în conflict cu legea, odată și odată, în viața lor. Se pare că de data aceasta nu a fost cazul tău. Alberto era furios.

Întrebări pentru discutie:

  1. Cum v-ați fi simțit în locul lui Alberto? Ce ați fi făcut?
  2. A fost justificată atitudinea polițiștilor, în cazul lui Alberto, din moment ce el se potrivea descrierii hoțului? De ce da sau de ce nu? Credeți că este admisibil ca un suspect să fie tratat într-un astfel de mod?
  3. Ați avut vreodată parte, voi sau un cunoscut de-al vostru, de o experiență similară? Care a fost reacția voastră? Cum v-a afectat imaginea de sine?
  4. Ați comis vreodată această greșeală față de cineva? Ați judecat vreodată pe cineva în funcție de rasă, proveniență etnică, înfățișare, statut economic sau orice alt criteriu, în loc să-l tratați ca pe un individ? Care au fost consecințele judecății eronate pe care ați făcut-o?
  5. Ce se poate face pentru a evita astfel de incidente? Sunt oare aceste situații inevitabile? Ce poți face tu personal pentru a evita judecarea greșită a cuiva, ținând cont de caracteristicile ei exterioare, mai degrabă, și nu de persoana respectivă, ca individ?

Subiecte posibile:

Prejudecata, stereotipurile