Meniu Închide

Incredibilul detergent

Subiect: Înşelaţi de aparenţe

Materiale necesare: Mai multe produse de menaj, cosmetică sau alimentare, cu denumiri cât mai interesante şi atrăgătoare, care bineînţeles că în realitate nu se ridică nici pe departe la nivelul promisiunilor din reclamele pe care le au. Căutați ceva de genul: „Parfumul reginelor”, „Margarina de vis”, „Incredibilul detergent” etc.

Desfăşurarea lecţiei: Mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi îşi va pune în coşul de cumpărături un produs care „promite” mai mult decât face. E plină lumea de ele! Auzi?! Un detergent care te face să sari în sus de bucurie când speli vasele… De unde până unde spălatul vaselor te poate aduce la extaz?! Sau soluţia cu care dacă speli faianţa din baie vezi îngerii strălucind pe ea… Ori un parfum din flori de rai…

De multe ori, când trebuie să luăm decizii importante în viaţă, Satan e prezent cu una dintre cele mai tentante oferte, derulându-ne înaintea ochilor pe banerele acestei lumi reclame irezistibile. Dar nu uitaţi: el este tatăl minciunii – zice una şi face alta!

Pasaj biblic: Genesa 3:1-6 (fructul “plăcut la vedere”); Genesa 13:10 (Lot s-a uitat la câmpie şi a văzut-o ca pe “o grădină a Domnului”, dar de fapt înaintea lui se întindea Sodoma şi Gomora; Efeseni 4:14.

Discuţii posibile:

  • Atunci când ţi se vinde un produs cu denumire promiţătoare, menit să îţi aburească simţurile, de fapt tu cumperi nu doar acel produs ci şi ideea înşelătoare din spatele lui. De exemplu, se obişnuieşte să se spună “facem dragoste”, dar simplul act sexual dintre doi oameni nu “creează” iubire. Ce alte idei consideraţi că sunt camuflate prin reclame menite doar să vândă produsul?
  • Ce promisiuni false cu privire la alcool, sex, bani, putere, popularitate, ne oferă societatea în care trăim?
  • Cum poţi vedea dincolo de afiş sau etichetă, astfel încât să eviți situațiile în care ai cumpărat ceva ce nu îţi este de folos?
  • Ţi s-a vândut vreodată un produs care nu s-a ridicat la înălţimea calităţilor promise? Ce ţi-a spus vânzătorul pentru a te convinge să îl cumperi? Că îţi va aduce împlinirea? Că nu îţi va dăuna? Că toată lumea îl cumpără? Că vei deveni popular, sexy, macho, fericit?

 

Foto: wikimedia.org