Meniu Închide

Întoarcerea lupilor

Revenirea lupilor în Parcul Național Yellowstone din Statele Unite ale Americii, după o absență de 70 de ani, a condus la fenomenul numit „cascadele trofice”, prin care prădătorii pot schimba comportamentul altor prădători sau a unui consumator de pe o treaptă inferioară a lanțului trofic. În cazul de față prezența lupilor a condus la modificarea comportamentului căprioarelor care au început să evite anumite zone din parc, zone care au început treptat să se regenereze (pomii au început să se dezvolte cu o rapiditate mai mare, păsările au început să populeze zona, castorii au început să creeze habitate pentru alte specii acvatice, iepurii au început să-și facă apariția, vulturii, vulpile, urșii, etc.). Dar cel mai fascinat rezultat al apariției lupilor este faptul că râurile au început să-și modifice comportamentul, devenind mai stabile în cursul lor.

Lupii, deși puțini la număr și având reputația de „ucigași”, au schimbat nu doar ecosistemul din Parcul Național, ci și geografia fizică a lui.

Lecția pentru noi? Atunci când fiecare la locul lui își îndeplinește rolul, lucrurile funcționează în armonie, așa cum a intenționat Dumnezeu. Iar la un alt nivel, chiar dacă suntem uneori în minoritate, dacă am înțeles pentru ce suntem creați, putem avea un efect benefic asupra mediului din jur și putem schimba cursul lucrurilor.