Meniu Închide

Învață să împarți!

Idee generală: Ar trebui să fim gata să împărţim cu cei de lângă noi.

Obiecte: O cutie cu stafide, suficiente încât fiecare copil să primească o mână de stafide.

Pasaj biblic: Mica 6:8

Am ceva dulciuri pentru voi. Stafide! (Arătați cutia, apoi împărțiți stafidele haotic. Astfel, unii copii să primească un pumn plin de stafide, alţii mult mai puţine, alţii niciuna. Continuați să vorbiți în timp ce împărțiți dulciurile. Asigurați-vă că nu a mai rămas niciuna în cutie.) Vă rog să nu le mâncaţi aici. Ţineţi-le în mână, uitaţi-vă la ele și încercaţi să nu le scăpaţi când vă îndreptaţi spre locurile voastre.

Aşa, acum toate stafidele s-au terminat. Ați primit toţi? (Faceți o pauză pentru răspunsuri.) Nu? Voi nu aţi primit stafide? (Numiți copiii care nu au primit.) Nu este drept, nu-i aşa?

Dar voi, cei care aţi primit? Aveţi cu toţii o mână plină de stafide? (Faceți o pauză pentru răspunsuri.) Nu? Voi aveţi o singură stafidă? (Adresați următoarele întrebări unui copil care a primit o singură stafidă.) Cine altcineva are o singură stafidă? (Faceți o pauză pentru răspunsuri.) Asta nu e drept, nu-i aşa?

Are cineva o mână plină de tot cu stafide? Uitaţi-vă puțin în jurul vostru. Cine crede că are mai multe stafide decât alţii? Tu ai cu adevărat multe stafide, nu-i aşa? Asta nu e drept, nu-i aşa?

Ce ar trebui să facem în legătură cu asta? (Faceți o pauză pentru răspunsuri. Repetați răspunsurile.) Aveţi dreptate, ar trebui să împărţim. Cei care aveţi mai multe stafide ar trebui să le daţi celor care nu au niciuna. Uitați-vă la cei care stau lângă voi. Dacă au mai puţine stafide decât voi, oferiți-le din stafidele voastre.

Înainte să le fi împărţit, nu era, pur şi simplu corect, nu-i aşa? Acum fiecare are aceeaşi cantitate de stafide.

Intenţionat am împărţit stafidele în mod inegal. Am vrut să vă gândiţi de unii singuri la corectitudine. Am vrut să vă provoc să împărţiţi.

Acestea sunt porţii mici de stafide. Uneori lucrurile pe care le primim sunt mai mari şi mai importante, ca şi mesele, sau hainele voastre. Am putea crede că nu este corect modul în care aceste lucruri sunt împărţite.

Viaţa nu este mereu dreaptă. Unii oameni au mult prea mult, alţii nu au suficient. Nu este drept!

Ce credeţi că vrea Dumnezeu să facem noi în legătură cu asta. (Faceți o pauză pentru răspunsuri. Repetați răspunsurile.)

Biblia ne spune că ar trebui să ne purtăm cu dreptate. Asta înseamnă ca ar trebui să încercăm să fim corecţi. Dacă ceva nu este corect, ar trebui să încercăm să corectăm acel lucru.

Dacă cineva nu are suficientă mâncare, ce ar trebui să facem? (Faceți o pauză pentru răspunsuri.) Aşa este, ar trebui să împărţim ce avem. Dacă cineva nu are suficiente haine, ce ar trebui să facem? (Faceți o pauză pentru răspunsuri.) Aşa este, ar trebui să împărţim cu el/ea. Dacă cineva nu are o casă frumoasă şi călduroasă, ce ar trebui să facem? Aşa este, ar trebui să împărţim.

Acest lucru nu e deloc uşor. Este greu pentru copii să împartă. Uneori, este greu chiar şi pentru adulţi să împartă. Viaţa nu va fi niciodată dreaptă, probabil. Este greu să faci absolut totul corect.

De fapt, sunt sigură că fiecare are aceeaşi cantitate de stafide. Priviţi încă o dată la stafidele voastre, apoi la cele ale vecinului. Împarte-le dacă ai mai multe. Aşa, probabil acum este cât se poate de corect.

Doar pentru că este greu să împarţi, ar trebui să încetăm să mai facem acest lucru? Sigur că nu! Dumnezeu ne-a spus să ne comportăm cu corectitudine, să încercăm să facem lucrurile cu dreptate.

Cel puţin acum aveţi cu toţii stafide, nu-i aşa? Ați putea să le împărțiți cu cineva din familia voastră. Viaţa nu este dreaptă. Așa că, haideți mereu să ne amintim să împărţim!

 

Foto: www.wikimedia.org