Meniu Închide

Învățând pentru sfârșit

Subiect: Cele trecătoare și semnificația eternității

Materiale necesare: Un sicriu. Gândește-te la cineva care ți-ar putea (sună macabru, dar asta e!) împrumuta un sicriu, cineva, evident, care lucrează în zona afacerilor mortuare. Nu-i cazul să ceri unei familii îndoliate să îți împrumute sicriul mortului. O idee ar fi să îi duci pe tineri la o firmă de sicrie și să țineți lecția chiar acolo. Pune câteva jucării în interiorul sicriului, jucării care să reprezinte niște valori din lumea reală. O păpușă Barbie, cu silueta ei de invidiat și îmbrăcată după ultimele tendințe în modă, o mașinuță BMW sau Porsche (fie și un jaguar!) – simbol al luxului, o centură pentru vibromasaj sau alte ustensile de dat jos burta și în general de luptat cu kilogramele – obsesia oamenilor din ziua de azi, un mouse – “șoricelul” nelipsit din viața tinerilor și altele. Alege, pe lângă acestea și acele obiecte care fac referire directă la preocupările tinerilor din grupul tău.

Desfășurarea lecției:

Cere tinerilor să își “avanseze” viața cu câteva decenii și să se imagineze întinși într-un sicriu, ca cel de față. Deschide sicriul și spune ceva de genul: “Priviți la câteva din lucrurile cu care a murit “această” persoană.” Pe măsură ce scoți jucăriile una câte una, vorbește despre semnificația lor. Încheie cu următoarea concluzie. “Așadar, acestea sunt considerate de lume un câștig… Voi ce părere aveți? Le considerați un câștig?”

Ceea ce Biblia numește “câștig” este comoara voastră din ceruri, o investiție în ceva mult mai important decât niște bogății trecătoare; adevăratul câștig, care durează, îl obțineți investind în suflet.

Text biblic: Matei 6:19-21; Luca 12:16-26. Vezi de asemenea Psalm 49:16-19.

Discuții:

  1. Care ar fi câteva din “jucăriile” pe care ar trebui să le achiziționăm de-a lungul vieții, pentru ca să fim priviți ca și niște adevărați câștigători de către oameni.
  2. Care sunt câteva căi prin care ne putem strânge comori în ceruri?
  3. Rescrieți parabola cu bogatul iresponsabil din Luca 12:16-26. Pe măsură ce scrieți, imaginați-vă cum ar fi dacă acest bogat ar fi un student din școala voastră. Ce credeți că ar avea el strâns în hambar? Presupun că nu recolta de grâu sau porumb…

De schimbat:

  1. Imaginați-vă că un observator secret ți-ar înregistra toate faptele și vorbele din ultima lună. Ce ar putea spune el despre achizițiile tale?
  2. Numiți o modalitate prin care săptămâna aceasta ați putea face o investiție pentru eternitate.