Meniu Închide

Jocul cu lutul

Subiect:

Conformismul

Materiale necesare:

Niște lut și mai multe forme în care să îl modelezi.

Desfășurarea lecției:

La începutul lecției petrece câteva minute arătând cum se pregătește lutul pentru a fi modelat, cum se combină culorile și cum pot fi făcute diferite obiecte ca șerpi, farfurii, etc. Alege să modelezi obiecte care au o oarecare legătură cu evenimentele petrecute în acea săptămână. Poate vei modela sigla Jocurilor Olimpice de vară sau iarnă, obiecte folosite în campania electorală, ceva pentru excursia de la sfârșitul săptămânii, etc. Arată-le că schimbând forma obiectului, nu modifici culoarea sau compoziția materialului. Dacă nu îți place opera rezultată o poți transforma îndată într-o plăcintă, într-o minge de tenis sau o poți înghesui pur și simplu într-o matriță pentru a obține altceva.

Trăim într-o cultură care încearcă să ne uniformizeze, astfel încât noi suntem acceptați de cei din jurul nostru în măsura în care le semănăm. “Acceptabil” înseamnă “ca mai toată lumea”. Totuși Dumnezeu ne spune că nu trebuie să ne lăsăm modelați de lume, ci Cuvântul Său să ne transforme tot mai mult astfel încât să ajungem să-I semănăm tot mai mult.

Text biblic:

Romani 12:1-2; Ieremia 18:1-6. Vezi de asemenea Isaia 45:9; Isaia 64

Discuții:

  1. Care sunt câteva din formele în care tinerii se lasă modelați în ziua de azi.
  2. De ce acceptăm cu atâta ușurință să fim “uniformizați” în matrița lumii?
  3. De ce este atât de dificil să ne punem viețile în mâinile lui Dumnezeu și să ne lăsăm modelați de El?

De schimbat:

  1. În ce fel de formă te-ai lăsat modelat?
  2. Cum ai descrie opera Olarului în viața ta? Deocamdată nu îl las pe Dumnezeu să îmi modeleze viața. I-am spus lui Dumnezeu că poate să mă modeleze cum vrea dar simt că materialul meu este rigid și se lasă greu prelucrat.

Dumnezeu îmi netezește marginile astfel încât simt că noua formă pe care o capăt, mi se potrivește mult mai bine. Simt că Dumnezeu folosește circumstanțele pentru a-mi găsi un loc bine determinat în planul Său.