Meniu Închide

La ce se referă Biblia atunci când spune că „Dumnezeu este dragoste”?

Capacitatea noastră de a înțelege și de a umbla în planul lui Dumnezeu pe deplin, în ceea ce privește sexul, atârnă în întregime de modul în care îl înțelegem pe Dumnezeu.

În 1 Ioan 4:16, Dumnezeu este descris astfel: „Și noi am cunoscut și am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu față de noi. Dumnezeu este dragoste; și cine rămâne în dragoste rămâne în Dumnezeu, și Dumnezeu rămâne în el”.

În 1 Ioan 4:8 ni se spune că „Cine nu iubește n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru că Dumnezeu este dragoste.”

Afirmația „Dumnezeu este dragoste” nu înseamnă că Dumnezeu este un sentiment vag, blând și difuz.  Dacă îți amintești bine, am stabilit că dragostea nu este un sentiment. Așadar, cum arată dragostea lui Dumnezeu?

În Ioan 15:12-13 Isus a spus:  „Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unii pe alții, cum v-am iubit Eu. Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi.”

Dumnezeu ne arată cel mai bine ce este dragostea și cum se manifestă aceasta. Isus a demonstrat acest lucru printr-o viața de dragoste și compasiune trăită pe pământ. Prin moartea Sa pe cruce am putut să vedem dragostea lui Dumnezeu în acțiune. Dragostea enormă pe care a avut-o El față de noi este standardul după care noi trebuie să-i iubim pe ceilalți.

Dumnezeu nu ne spune doar că ne iubește. El nu ne trimite din cer un cadou cosmic cu ocazia zilei îndrăgostiților și uită mai apoi să-și arate dragostea. El ne arată că ne iubește din nou și din nou și din nou.

Ai putea spune: „Dacă Dumnezeu mă iubește așa de mult, de ce mă privează de lucruri plăcute, cum e sexul?”

Să revenim la definiția dragostei pe care am discutat-o în răspunsul anterior. Dragostea înseamnă a proteja și a împlini. Poruncile lui Dumnezeu nu sunt menite să ne priveze sau să ne interzică, ci mai degrabă să ne împlinească nevoile și să ne păzească în viitor.

În Biblie există mai multe porunci prin care Dumnezeu ne îndeamnă să spunem „nu” alegerilor și comportamentelor nepotrivite. La prima vedere, aceste porunci par să aibă o conotație negativă, dar acestea repezintă cea mai profundă manifestare a dragostei lui Dumnezeu. De fiecare dată când Dumnezeu spune „să nu…”, El demonstrează că ne iubește prin faptul că suntem protejați și împliniți.

Deuteronom 10:13 spune: „să păzești poruncile Domnului și legile Lui pe care ți le dau astăzi, ca să fii fericit?”

De ce ne dă Dumnezeu porunci? Pentru ca noi să fim fericiți! Chiar și atunci când metodele lui Dumnezeu ne fac să ne simțim frustrați și îngrădiți, noi putem să știm că El ne iubește și că îndemnurile Sale sunt menite să ne protejeze și să ne împlinească.

Poruncile lui Dumnezeu cu privire la sex ilustrează cel mai bine acest principiu.

1 Corinteni 6:18 spune : „Fugiți de curvie! Orice alt păcat, pe care-l face omul, este un păcat săvârșit afară din trup; dar cine curvește păcătuiește împotriva trupului său.”

Dumnezeu ne cere într-un mod foarte clar să evităm imoralitatea sexuală. De ce? El ne dă răspunsul la această întrebare în același pasaj în care ne spune să așteptăm.

„Cine curvește păcătuiește împotriva trupului său”. În momentul în care ai relații sexuale în afara cadrului stabilit de Dumnezeu, corpul tău va fi afectat din punct de vedere fizic. Când depășești cadrul stabilit de Dumnezeu cu privire la sex, corpul tău va avea de suferit multe consecințe. Iată dovada:

  • În fiecare an, aproximativ 1 din 4 tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, cu o viață  sexuală activă, este infectat cu BTS;
  • În 2004, CDC a estimat că peste 18.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 13 și 24 de ani erau infectați cu HIV; dintre aceștia, aproximativ 5000 au fost diagnosticați în 2004;
  • În 2009, 409.840 de copii au fost născuți de mame cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Mai mult de jumătate dintre aceste sarcini au fost neplanificate.

Aceste riscuri sunt în mare parte eliminate în momentul în care cei doi așteaptă să se căsătorească pentru a face sex. Chiar și provocările unei sarcini neplanificate sunt mai mici în momentul în care acesta este conceput în contextul unei relații de căsnicie devotată și iubitoare.

În mod cert, Dumnezeu nu ne spune să așteptăm doar ca să ne strice distracția sau să ne interzică ceva fără niciun rost. Poruncile cu privire la sex sunt dovada iubirii Sale față de noi, de vreme ce El caută să ne protejeze și șă ne împlinească.

Deoarece „Dumnezeu este dragoste”, El ne dorește binele întotdeauna. În momentul în care înțelegem Biblia din această perspectivă, vom asculta de poruncile Lui fără rețineri având siguranța că acestea vin de la un Dumnezeu iubitor care știe ce este mai bine pentru noi.

 

McDowell, Josh; Davies, Erin, Adevărul gol-goluț –39 de întrebări despre sex pe care părinții speră că nu le vei pune niciodată

Sursă foto: http://www.fratellanzadiluce.com/2012/10/beinsa-douno-tutto-e-in-dio.html