Subiect: Învăţând calea grea a ascultării și a pocăinţei
Materiale necesare: maşini de jucărie cu baterii, teleghidate, care atunci când se lovesc de un obstacol îşi redresează singure direcţia.
E de preferat ca tinerii să fie aşezaţi în cerc în timpul desfăşurării lecţiei şi maşinuţele să se deplaseze în interiorul cercului. În timp ce maşinuţele se lovesc de una de alta și îşi schimbă direcţia, începeți să prezentați subiectul lecţiei.
Desfăşurarea lecţiei: Aceste jucării sunt un ansamblu de baterii, aluminiu, mici cadre de cauciuc, câţiva sprocheţi de metal şi obligatoriu două antene. Nu-i mare lucru de capul lor! Ce face însă ca aceste jucării să fie deosebit de interesante este “atitudinea” pe care o au – ele niciodată nu se dau bătute, nu se opresc din mers. Atunci când se lovesc de obstacole sau în cazul unui “accident” sunt suficient de deştepte să se întoarcă şi să aleagă o altă cale.
De cele mai multe ori, în drumul nostru spre o ţintă, ni se interpun obstacole. Evident, trebuie să ne ţinem drumul înainte, perseverenţa fiind un lucru bun. Dar când dăm cu capul în zid nu-i înţelept să rămânem înţepeniţi acolo. Mai degrabă să ne gândim că Dumnezeu îngăduie lovituri puternice în viaţa noastră pentru a ne atrage atenţia că, la fel ca maşinuţele de jucărie, trebuie să facem cale întoarsă şi sa alegem un cu totul alt drum.
Pasaj biblic: Exod 7-11 (Punctați în mod deosebit cum Faraon şi-a astupat urechile şi şi-a împietrit inima la cererea lui Dumnezeu de a îi elibera pe evrei din robie, acceptând de bunăvoie să suporte urgii dintre cele mai cumplite, până când într-un final a trebuit să aprobe plecarea lor). Vedeți de asemenea 2Corinteni 7:9-10; Fapte 9:1-18; Luca 15:11-24; Proverbe 14:12.
Discuţii posibile:
- De ce continuăm să facem lucruri care nu conduc niciunde, ba pe deasupra ne mai şi rănesc?
- De ce credeţi că Faraon deşi se hotărâse să îi elibereze pe evrei din robie, a mai tergiversat plecarea lor cu încă o zi, chiar dacă acest fapt presupunea să petreacă o noapte de coşmar sub invazia broaştelor? De ce unii oameni nu învaţă decât sub lovituri, în şcoala durerii?
- Când te loveşti de un obstacol, cum poţi şti dacă trebuie să continui să te lupţi cu el sau să faci cale întoarsă şi să îţi alegi un alt drum?
- Care sunt zidurile de care ne lovim când încetăm să mai facem voia lui Dumnezeu?
- Cum calea întoarsă şi alegerea unui alt drum se aseamănă cu ceea ce Biblia spune că este pocăinţa?
- Care este diferenţa între regret şi pocăinţă (vedeți 2Corinteni 7:9-10)?
- Sunt obstacole în viaţa ta pe care Dumnezeu s-ar prea putea să le folosească pentru a te atenţiona că e timpul să îţi schimbi direcţia? (De exemplu: o relaţie rea cu părinţii, încurcături cu prietenii, probleme cu legea, trădări, sănătate precară, eşecuri la şcoală, sentimentul de vinovăţie etc.)
- Care sunt motivele pentru care s-ar putea să alegi să mai petreci o noapte cu broaştele? Ce te împiedică să faci cale întoarsă?
Foto: www.wikimedia.org