Timp: 25 minute
Materiale: câte 3 cartoane sau coli de hârtie pentru fiecare grup. Decupează fiecare carton de dimensiunea tălpii piciorului.
Mărimea grupului: 4-5 persoane în fiecare grup.
Prezentare
- Marchează „mlaștina“ cu ‘Linia de pornire’ și ‘Linia de sosire’ situate la cel puțin zece metri distanță una de cealaltă.
- Împarte tinerii în grupuri de câte patru sau cinci. Numește o persoană mai slăbuță (sub aspectul greutății) să joace rolul unui paralitic. Cere-le membrilor grupului să traverseze cu toții mlaștina radioactivă fără a se radia (și cel neputincios – paraliticul – va trece mlaștina alături de ceilalți, ajutat fiind de aceștia).
- Dă fiecărui grup câte trei piese de carton care au rolul de izolanți față de mediul radioactiv.
- Fiecare participant trebuie să traverseze mlaștina fără a atinge ‘substanța’ mortală (pământul). Pe fiecare izolant, poate fi plasat în același timp, un singur picior doar. Numai izolanții îi protejează pe indivizi de substanțele radioactive.
- Dacă o persoană atinge pământul cu vreo parte a corpului, în continuare, nu va mai putea folosi acea parte a corpului. Dacă întregul corp al vreunei persoane atinge pământul, ea trebuie să reînceapă traversarea.
- Izolanții (adică, cartoanele) nu pot fi aruncate de-a lungul mlaștinii. Cineva trebuie să le aducă înapoi de fiecare dată.
- Cartoanele nu pot fi împinse. Ele trebuie ridicate și plasate acolo unde dorește participantul.
Discuție
- În ce mod ați cooperat ca grup pentru rezolvarea acestui exercițiu?
- Cine s-a sacrificat cel mai mult pentru rezolvarea exercițiului?
- Cum anume, prezența paraliticului, v-a afectat modul în care ați rezolvat problema?
- Cum s-a simțit ‘paraliticul’ pe parcursul acestui exercițiu?
- Ce altceva ai mai învățat din această experiență?
Moment de învățare
Pe parcursul acestui exercițiu, tinerii descoperă importanța planificării, dobândesc noi perspective în ceea ce privește rezolvarea problemelor, rolul celor apropiați în frustrare și perseverența.
Discuții
- Care a fost aspectul pe care l-ai învățat legat de rezolvarea problemelor, aspect care poate fi aplicat și la încercările din viața ta?
- Care sunt oamenii ‘paralitici’ din viața ta? Cum îi poți ajuta?
- Care este domeniul în care tu ești ‘paraliticul’?
- Care sunt oamenii care te „poartă“ în spate?
Photo: http://www.budoshegy.ro/ro/utovulkani-mukodesek.php