Meniu Închide

Nu ar fi mai bine să trăim împreună înainte de căsătorie?

În anii 1950, 9 din 10 femei se căsătoreau fără ca înainte să fii trăit cu partenerul. În anii 1990, deja o treime din cuplurile căsătorite  trăiseră  împreună, înainte să spună „da” în fața altarului. Astăzi, peste 50% dintre cei care se căsătoresc au trăit împreună înainte. Din 1980, rata concubinajului a crescut cu 1.000%. Totuși, doar pentru că societatea acceptă acest obicei nu înseamnă că este și cel mai bun, iar studiile o demonstrează.

De cele mai multe ori, concubinajul nu duce la fericire „până la adânci bătrânețe”. 40% dintre persoanele care trăiesc în concubinaj ajung să se despartă înainte de căsătorie. Dintre cuplurile care ajung să se căsătorească în cele din urmă, cele care au trăit în concubinaj au de două ori mai multe șanse să ajungă la divorț față de cele care nu au trăit în concubinaj.

Din perspectiva umană, concubinajul ar putea părea o idee bună: cuplurile pot petrece mai mult timp împreună și este mai rentabil având în vedere că nu trebuie să întreții două gospodării. Multe cupluri o consideră o etapă „de probă” prin care să vadă dacă relația lor ar supraviețui provocărilor de zi cu zi, fără a-și lua însă un angajament total, cum este cel al căsătoriei. Motivul pe care ei îl invocă este următorul: „Dacă relația nu funcționează, ne vom putea despărți fără povara și costul unui divorț neplăcut.” Cercetările însă reflectă o altă realitate.

Poate că societatea ne învață că o relație de căsătorie este restrictivă, iar cuplurile căsătorite nu sunt mulțumite de constrângerile celui cu care s-au înhămat la același jug. Cu toate acestea, conform cercetărilor, cuplurile căsătorite se înțeleg mai bine decât cele care sunt în concubinaj. Iată argumentele:

  1. 1.     Cuplurile căsătorite fac mai mult sex.
  • 48% dintre soți spun că sexul le aduce multă satisfacție emoțională și 50% dintre aceștia spun că sexul îi satisface din punct de vedere fizic.
  • 37% dintre bărbații ce trăiesc în concubinaj spun că sexul le aduce multă satisfacție emoțională și 39% spun că sexul îi satisface din punct de vedere fizic.
  1. 2.     Bărbații căsătoriți trăiesc mai mult.
  • Rata de mortalitate a burlacilor este mai mare decât a bărbaților căsătoriți.
  • Celibatul scade durata medie a vieții cu 10 ani.
  1. 3.     Oamenii căsătoriți sunt mai bogați.
  • În 2009, venitul pe gospodărie în cazul cuplurilor căsătorite a fost de 58.410 de dolari.
  • Pentru un bărbat singur, venitul scade la 31.399 de dolari.
  •  Pentru o femeie singură, venitul scade la 14.843 de dolari.
  1. 4.     Căsătoria este benefică pentru copii.
  • 25% dintre femei rămân însărcinate în perioada concubinajului, dar copiii cuplurilor căsătorite o duc mai bine.
  • În general, copiii cuplurilor căsătorite au parte de mai multe reușite și au o rată de abandon școlar mai redusă (13% față de 29%).
  • Copiii cuplurilor căsătorite au mai multe șanse să termine liceul.
  • Copiii cuplurilor căsătorite, pe la vârsta de 20 de ani, sunt mai puțin predispuși la trândăveală.

În timp ce avantajele căsătoriei sunt evidente, persoanele ce trăiesc în concubinaj întâmpină numeroase probleme. Acestea au, în mod frecvent, probleme de comunicare. În plus, de multe ori ei nu au aceleași așteptări. Bărbații văd concubinajul ca un pas care îi ajută să-și dea seama dacă își doresc un angajament, iar femeile îl văd ca pe un pas către angajament. Cuplurile aleg să trăiască împreună înainte de căsătorie pentru a-și putea face o idee de ceea ce înseamnă căsătoria. În schimb, tocmai acele lucruri care fac ca o căsnicie să funcționeze lipsesc cu desăvârșire într-o astfel de situație. Mai exact, lipsește tocmai angajamentul care face ca relația de căsătorie să fie deosebită. Tocmai acest angajament care se creează între parteneri ajută un cuplu să înfrunte împreună încercările vieții.

Atunci când două persoane se căsătoresc, își spun unul altuia: „Te iubesc. Voi rămâne alături de tine. Mă leg de tine.”

Cuplurile care trăiesc în concubinaj spun: „Îmi place de tine, vreau să văd dacă pot să te iubesc. Hai să vedem dacă iubirea noastră rezistă în fața presiunii de a trăi împreună.”

Cuplurile care trăiesc în concubinaj au întodeauna o portiță în adâncul minții și aproape jumătate dintre aceștia vor ajunge să iasă pe acea portiță și să abandoneze relația pe deplin. Lipsa angajamentului nu duce la relații bune. Obligația care ajută cuplurile să depășească circumstanțele dificile din căsnicie este, practic, inexistentă.

Pe lângă faptul că relația de concubinaj nu este cea mai fericită, nici viața sexuală nu este una strălucită. Cuplurile, de cele mai multe ori, aleg să trăiască împreună înainte de căsătorie pentru a se asigura că sunt compatibili din punct de vedere sexual. Realitatea este că „sistemul” funcționează aproape de fiecare dată. Organismele femeii și a bărbatului au fost create pentru împreunare. Așadar, cuplurile se vor potrivi din punct de vedere sexual. Din păcate, testarea „tărâmurilor” sexuale înainte de a-ți lua un angajament pe viață, va face să pălească pasiunea ce leagă două persoane la început.

Un articol apărut în Medical Aspects of Human Sexuality sublinează faptul că „mulți se căsătoresc cu un «vis» sperând că acea atracție magnetică de natură sexuală îi vor face [să trăiască] «fericiți până la adânci bătrânețe»… Doar apoi ajung să înțeleagă faptul că o partidă bună de sex nu rezultă automat într-o relație bună și că, de fapt, o relație deficitară duce la o relație sexuală proastă.”

Când vine vorba de sex, aspectele practice întotdeauna dau rezultate. O relație sexuală proastă nu rezultă din lipsa de experiență sau din incompatibilitatea sexuală. Părțile problematice sunt relațiile, lipsa caracterului, respectului, încrederii și angajamentului.

În noaptea nunții, experiența este ultimul lucru de care ai nevoie. Sexul poate aduce împlinire deplină atunci când un cuplu căsătorit îl experimentează împreună. Nu poți aduce în patul conjugal ceea ce ai făcut cu o altă persoană. Lucrurile nu funcționează așa. Toți cei ce întrețin relații sexuale înainte de căsătorie îi răpesc viitorului partener sau parteneră posibilitatea de a se bucura de procesul excepțional al creșterii în cuplu.

Societatea îți spune că este bine să probezi înainte căsnicia și toate  beneficiile sale, dar nu o lăsa să te inducă în eroare. Pentru a avea o relație sexuală și o intimitate împlinitoare, te sfătuiesc să-ți stabilești un țel: în noaptea nunții, fii un amator în sex și un profesionist în relație.

Foto: wallsave.com