Meniu Închide

Numele judecătorului

Subiect: Nu-i judeca pe ceilalţi

Materiale necesare: Pepene verde, un cuţit, câteva pensete.

Desfăşurarea lecţiei: Tăiați pepenii în felii mici şi invitați tinerii să se servească doar dacă după ce au luat o muşcătură mare ei pot 1). să separe în gură sâmburii de pulpa fructului, folosindu-se doar de dinţi şi limbă şi 2). să ţină toţi sâmburii în gură şi abia după ce au înghiţit pepenele să îi scuipe afară unul după altul.

Există o variantă care ar implica mai mulţi tineri, evident, cu preţul unui deranj mult mai mare. Merită distracţia! Împărțiți tinerii în echipe egale de zece membri sau mai puţin şi cereți-le să se aşeze într-un cerc mare, în mijlocul căruia veți plasa o jumătate sau un sfert de pepene roşu. La semnalul dumneavoastră, prima persoană din fiecare grup va năvăli pe pepene şi va încerca să extragă cu penseta cât mai mulţi sâmburi. La fiecare zece secunde sau cât stabiliți că este necesar strigați “Următorul” şi continuaţi jocul până când fiecare a fost cel puţin o dată în mijloc.

Sâmburii sunt un inconvenient atunci când dorim să servim pepene verde. Toate seminţele par a se pune cu tot dinadinsul în calea bucuriei savurării acestui fruct. Uneori suntem atât de preocupați de ele încât uităm complet de aroma extraordinară şi dulceaţa pe care pepenii ni le oferă.

Care consideraţi a fi “sâmburii” fiinţelor voastre, care îi împiedică pe ceilalţi să se bucure de compania pe care le-o puteţi oferi? Poate ai un spirit critic? Poate ai mereu tendinţa de a ironiza spusele celorlalţi? Poate eşti prea posesiv şi consideri că, la urma urmei, totul ţi se cuvine numai ţie?

Oricare ar fi ei, şi oricât de dificil ţi s-ar părea, e timpul să înlături aceşti “sâmburi” care îi împiedică pe ceilalţi să se bucure de fructul dulce şi minunat al prieteniei tale.

Pasaj biblic: Matei 7:1-5

Discuţii posibile: 

  • Numeşte o persoană din viaţa ta care simţi că te acceptă aşa cum eşti, cu sâmburi cu tot.
  • Numeşte o persoană care simţi că te judecă mereu, că nimic nu îi convine la tine şi încearcă să te schimbe după bunul plac. (Simţi că se străduieşte din răsputeri să îţi smulgă “sâmburii” din fruct).
  • Isus ne-a spus să nu încercăm să scoatem paiul din ochiul vecinului când noi avem o bârnă în ochiul nostru. De ce crezi că acest sfat este foarte important şi ar trebui urmat de toţi oamenii?
  • Enumeră câţiva sâmburi din viaţa ta.
  • Dacă Isus ar fi să iasă cu tine sau cu grupul tău de prieteni, ce crezi că ar spune El că trebuie să faci pentru a-I reflecta şi mai mult dragostea Sa?

 

Foto: www.pinitgallery.com