Meniu Închide

Oare hormonii mei nu sunt mult prea puternici?

În urmă cu câțiva ani, doctorul Ruth Westtheimer, un sexolog american a vorbit în fața a 1200 de studenți în campusul universității din Cincinnati. În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, un student a întrebat: „Doamnă doctor Ruth, ce se întâmplă dacă, pur și simplu, nu mai pot aștepta?”

Doamna doctor a răspuns: „Tinere, este nerealist să aștept de la tine să te abții. Libidoul tău este prea mare.”

Conform evaluărilor realizate de doamna doctor Ruth, sexul în afara căsătoriei este inevitabil. Ea repetă mesajul culturii noastre care ne învață că hormonii ieșiți de sub control nu pot fi domoliți și că pornirile sexuale din adolescență sunt mult prea puternice pentru a fi înăbușite.

Hai să analizăm perspectiva doamnei doctor.

Imaginează-ți că un tânăr apelează la un asemenea sexolog și îi spune: „Îmi place foarte mult de prietena mea și vreau să fac sex cu ea, dar ea nu vrea să facă sex cu mine.” Ce sfat crezi că va da sexologul? Probabil ceva de genul: „Trebuie să aștepți până când și ea este gata.”(În alte cuvinte, libidoul tău nu este chiar atât de mare).

Imaginează-ți următorul scenariu. Un tânăr apelează la un sexolog și îi spune: „Domnule/Doamnă doctor, hormonii mei o iau razna și vreau să fac sex cu prietena mea . În plus, ea vrea să facem sex. Ce ar trebui să fac?”

Sfatul doctorului s-ar asemăna foarte mult cu cel pe care doamna doctor Ruth l-a dat în cadrul întânirii de la universitatea din Cincinnati: „Tinere, este nerealist să aștept de la tine să te abții. Libidoul tău este prea mare.”

Potrivit filosofiei acestui sexolog, noi suntem doar niște animale care nu își pot controla impulsurile. Dacă o astfel de gândire este adevărată, oare de ce mai avem legi împotriva violului? Oare nu este nerelealist să așteptăm de la violator să se abțină? Oare libidoul lui nu este prea mare? Ce s-ar putea spune despre un bărbat căsătorit? Dacă este nerealist să te aștepți de la un băiat să se abțină până la căsătorie, nu ar fi nerealist să te aștepți ca el să se abțină și după căsătorie? Vrei să spui că tinerii care se află în relații în care ambii parteneri doresc să facă sex sunt îndreptățiți să-și curme așteptarea, iar cei care au parteneri care nu sunt pregătiți pentru acest pas mai trebuie să aștepte? Nu se poate pretinde abstinență de la bărbații necăsătoriți, dar un bărbat căsătorit se poate controla chiar și atunci când este atras de o femeie, alta decât soția sa? Observi contradicția? Este nerealist să aștepți sau nu?

Ideea conform căreia tinerii nu se pot abține este o eroare de logică pentru că nu ține seama de un aspect important. Noi suntem ființe umane, nu suntem animale. În calitate de ființe umane, noi suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. El ne-a dat abilitatea de a lua decizii morale bune și de a acționa în conformitate cu aceste decizii.

Într-adevăr, hormonii îți cer tributul. Într-adevăr, s-ar putea să fie foarte greu să reziști tentației, dar în cele din urmă sexul este o decizie. Tu nu ești un animal, ești o ființă umană, înzestrată de Dumnezeu cu abilitatea de a iubi, de a gândi, de a crea și de a lua decizii morale.

Într-un articol apărut în revista Times, Lance Morrow a scris: „Tinerii nu se vor mai abține de la sex, așa cum nu se vor abține nici câinii în călduri ai vecinului și, pe deasupra, ar fi chiar stupid, o pedeapsă, o revenire la Neanderthal să le ceri un asemenea lucru. Cel mai bun lucru pe care îl pot face adulții este să distribuie prezervative bestiilor și să spere că vor face o pauză suficient de lungă ca să-și pună unul, înainte ca necesitățile fiziologice ale organelor genitale să-și facă de cap.”

Nu ar fi frustrant să auzi pe cineva vorbind despre tine în acest fel? Nu te-ai simți mai bine dacă ai putea demonstra că nu ești un simplu animal, incapabil să-ți controlezi dorințele și pasiunile?

În același articol, Morrow a recunoscut că sexul premarital nu aduce niciun avantaj tinerilor. El afirmă că „mentalitatea aruncatului cu prezervative creează o imagine deprimant de josnică a naturii umane. Tinerii vor să îndeplinească anumite așteptări. Programele de distribuire de prezervative sponsorizate de stat anunță că societatea se așteaptă, în mod oficial,  la o ceată de câini în călduri.”

Pentru societate, pornirile animale s-ar putea să nu fie o noutate. Ba chiar mai mult, s-ar putea ca societatea chiar să încurajeze un asemenea comportament. Cu toate acestea, așteptările lui Dumnezeu sunt diferite datorită iubirii și compasiunii Sale profunde pentru fiecare dintre noi.

În Tit 2:11-12 este scris: „Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toți oamenii, a fost arătat și ne învață s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie”.

Prin harul lui Dumnezeu, tu poți spune „nu” ispitei de a face sex înainte de căsătorie. Și alți oameni au așteptat. De fapt, conform unor statistici realizate de CDC în 2006, 47% din cei care au terminat clasa a 12-a sunt virgini pentru că au decis acest lucru”. Dacă ai așteptat, ai putea să ai senzația că ești singurul/singura virgin/ă de pe planetă, dar acest lucru nu este adevărat. Există milioane de oameni în lume care aleg să aștepte momentul în care se căsătoresc pentru a face sex. Cei care au ajuns în fața altarului fără a-și pângări acest dar al virginității, îți vor spune că a meritat efortul.

Nu-ți da viitorul de pomană pentru câteva momente de plăcere. Nu lăsa societatea să-ți spună că așteptarea e nerealistă sau imposibilă. Sexul este o alegere. Alege să rămâi în cadrul stabilit de Dumnezeu și vei fi câștigat toată viața.

 

 

McDowell, Josh; Davies, Erin, Adevărul gol-goluț -39 de întrebări despre sex pe care părinții speră că nu le vei pune niciodată

Sursă foto: http://www.sandhillsweddingexpo.com/