Timp: 25 minute
Materiale: câte o eșarfă de legat la ochi la fiecare două persoane
Mărimea grupului: nu contează
Prezentare
- Împarte tinerii în perechi.
- Un tânăr din fiecare pereche se va lega la ochi.
- Cere persoanei care ‘vede’ să-și ia partenerul la o plimbare. Acest exercițiu se realizează cu succes în aer liber. Persoana care ‘vede’ trebuie să-și ia partenerul de mână și să-l poarte pe un teren nesigur sau pe scări.
- O parte din drum trebuie parcursă fără a vorbi.
- Jocul va continua cu schimbarea rolurilor . Cere tinerilor să fie rezonabili și cu bun simț. De exemplu, săritura de la o înălțime de 1 m poate cauza răniri.
Discuție
- Descrie drumul pe care ai umblat.
- Ce a fost mai ușor pentru tine: să fii călăuza sau călăuzitul?
- Ce ai învățat din acest exercițiu?
Moment de învățare
În acest exercițiu se remarcă două aspecte: aprecierea darului vederii și dificultatea încrederii în Dumnezeu și în prieteni.
Discuții
- Cum te-ai simțit știindu-te dependent de alții?
- De ce ți-a fost frică?
- Este mai dificil să-ți încredințezi cuiva trupul sau, mai degrabă, să-ți încredințezi gândurile și sentimentele? De ce?
- În viața de zi cu zi, majoritatea oamenilor sunt demni de încredere? De unde știi cine este demn de încredere și cine nu? Cum de se mai găsesc și oameni de încredere?
- În ce mod te dezamăgesc oamenii? De ce crezi că o fac?
- Ce ai simțit când cineva a depins întru totul de tine, în timpul acestui exercițiu?
- Cât de demn de încredere ești, atunci când alții îți împărtășesc gândurile și sentimentele lor? Cum poți devenii mai de încredere?
- Cum poți să-i ajuți pe alții să devină demni de încredere? De exemplu: dovedind tu personal un comportament demn de încredere, riscând să te deschizi altora, răspunzând altora cu acceptare și sprijin.
Photo: http://vikasranjan33.wordpress.com/