Meniu Închide

Pompierii

Materiale necesare:

  • Foi de hârtie, de dimensiunea unui post-it
  • Coli de hârtie, tip A4
  • Pix-uri

Formați echipe de câte trei persoane. Fiecare echipă va primi trei foi mici de hârtie, o coală A4 și un pix. Mai departe, toți participanții la joc trebuie să-și imagineze că sunt pompieri, în casa lor tocmai a avut loc un incendiu, iar acum trebuie să întocmească un raport cu privire la obiectele care au fost salvate din foc și motivul pentru care au optat pentru ele și nu pentru altele.

Fiecare echipă va desemna un „secretar” care va întocmi raportul. Acesta va începe raportul cu următoarea frază: „În casa noastră a avut loc un incendiu, mai jos sunt prezentate obiectele pe care am ales să le salvăm și motivul pentru care le-am ales pe acestea și nu altele.” În continuare, fiecare echipă va trebui să stabilească de comun acord care sunt cele trei obiecte și argumentul pentru care au fost salvate. Numele obiectelor va fi trecut pe foile mici de hârtie, câte unul pe fiecare foaie, iar bilețelele vor fi numerotate de la 1 la 3. Apoi, pe coala A4, (numerotate de la 1 la 3) vor fi trecute argumentele pentru care au fost salvate cu prioritate aceste obiecte.

Acum începe partea mai amuzantă. Toate bilețelele vor fi introduse într-o cutie și amestecate bine. Apoi, pe rând câte un membru din fiecare echipă va alege din cutie câte un bilețel și va spune: „În casa noastră a avut loc un incendiu, am ales să salvăm (va citi obiectul de pe bilețel). Motivul pentru care am ales să salvăm (numele obiectului) este pentru că (secretarul echipei va citi motivul notat in dreptul cifrei care corespunde cifrei de pe bilețel). În mod evident, vor fi și momente haioase în care obiectul de pe bilețel nu se va potrivi cu motivul de pe listă.

În continuare, cereți copiilor să vă spună cum au ales cele trei obiecte și dacă a fost dificil să cadă de acord asupra lor. Discutați despre cum au stabilit care sunt cele mai importante obiecte ale lor și care dintre acestea trebuie să fie salvate cu prioritate. Care ar trebui să fie prioritățile noastre în viața de zi cu zi? Care sunt lucrurile pe care le prețuim cel mai mult?

 

Foto: pixabay