Meniu Închide

Rațele sălbatice

Te-ai întrebat vreodată de ce rațele sălbatice zboară în stoluri în formă de V? Oamenii de știință de la Cal Tech au făcut-o. Ei au pus computere și simulatoare de zbor la lucru și au descoperit răspunsul – stolurile de rațe zboară în această formație deoarece este cea mai ușoară formă de zbor.

Formația funcționează aerodinamic, asemenea unei aripi unice, adică rezistența vântului este distribuită egal pe fiecare dintre rațe. Aceasta reduce rezistența aerului pe fiecare pasăre în parte. Douăzeci și cinci de rațe care zboară împreună pot călători mai mult cu 70% decât ar reuși o rață ce zboară singură.

Deoarece rața conducătoare se situează ușor în spatele punctului de formare a V-ului perfect, cele două alăturate care o urmează eliberează o parte din rezistența vântului ce acționează asupra ei. Astfel nu trebuie să depună un efort mai mare decât celelalte.

Beneficiul acestui tipar de zbor în V (pentru că acționează ca o singură aripă) funcționează biunivoc. În timp ce pasărea conducătoare trage după ea și pe celelalte, cele ce o urmează ușurează efortul depus de către conducătoare.