Meniu Închide

Sărmanii invizibili

Declarația oficială din Puerto Rico anunța că problema oamenilor lipsiți de un adăpost fusese rezolvată și că această țară asigură condiții optime de locuit pentru toți oamenii. Dar, în timp ce făceam turul orașului San Juan, am văzut un om dormind pe o scândură lângă o alee; singura pătură pe care o avea la îndemână, era o bucată murdară de carton. Ziarul local al unui mare oraș american anunța că actualul guvern a realizat mari progrese în rezolvarea problemelor oamenilor lipsiți de adăpost. La începutul vizitei noastre, am văzut foarte puțini oameni fără un cămin; dar spre sfârșitul săptămânii, am văzut alte zeci și zeci de asemenea cazuri de oameni care dormeau în parc, nu departe de casa primarului. Pastorul care ne găzduia ne-a explicat că, de multe ori, oamenii sărmani sunt izgoniți din oraș, în alte comunități. Le ia, apoi, aproape o săptămână, pentru a putea reveni în oraș. Într-un alt mare oraș, oamenii fără adăpost au dat în judecată primăria pentru că aceasta cheltuia sume uriașe de bani pentru a-i ascunde de ochii oamenilor, înainte de organizarea unor convenții politice. Oamenii sărmani au cerut ca aceste sume enorme de bani să fie mai degrabă folosite pentru a le ușura în vreun fel situația, decât pentru a-i aduna la un loc și a-i ține închiși la periferia orașului sau chiar pentru a-i aresta. În timpul unei vacanțe petrecute împreuă cu familia, o tânără creștină a schimbat cei 50 de dolari pe care îi avea, în bancnote de câte 1 dolar, și le-a dăruit apoi tuturor sărmanilor pe care i-a întâlnit, împreună cu o vorbă de bine și încurajare. Zâmbetul ei se reflecta în ochii femeilor și bărbaților pe care i-a ajutat din puținul ei. Compasiunea ei valora mult mai mult decât orice sumă de bani. Părinții i-au cerut fetei să înceteze.

Acești oameni nu sunt sărmani, lipsiți de adăpost. Sunt doar niște leneși. Ar trebui să-și ia și ei o slujbă ca și noi, restul oamenilor de rând. Fiica lor a hotărât să fie mult mai atentă atunci când va da bani acestor sărmani.

Întrebări pentru discutie:

  1. Credeți că oamenii lipsiți de un cămin sunt într-adevăr ceea ce pretind sau se prefac?
  2. Îi ajutați vreodată pe oamenii sărmani? În ce mod?
  3. Ați văzut vreodată oameni fără adăpost? Cum arătau? V-a fost frică de ei? Au încercat să vă facă vreun rău?
  4. Ce cred părinții voștri despre sărmanii de pe străzi? Care este poziția bisericii față de această problemă? Ce fac, în mod concret, familia sau biserica voastră pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme?
  5. Dacă vi s-ar cere să găsiți soluții la problema oamenilor fără adăpost, ce propuneri ați avea?
  6. Să presupunem că vă plimbați împreună cu Isus pe străzile unui mare oraș și întâlniți un grup de sărmani fără locuință. Ce ar face Isus?

Subiecte posibile:

Sărăcia, ajutorarea altora, mila, compasiunea