Obiecte: O listă cu scuze/justificări folosite de către personaje din Biblie, cum ar fi următoarele:
Adam- Geneza 3:12 „Omul a răspuns: «Femeia pe care mi-ai dat-o ca să fie lângă mine, ea mi-a dat din pom şi am mâncat.»”
Eva- Geneza 3:13: „Și Domnul Dumnezeu a zis femeii:« Ce-ai făcut?» Femeia a răspuns: «Șarpele m-a amăgit şi am mâncat din pom.»”
Moise- Exod 4:10-13: ” Moise a zis Domnului: «Ah! Doamne, eu nu sunt un om cu vorbirea uşoară; şi cusurul acesta nu-i nici de ieri, nici de alaltăieri, nici măcar de când vorbeşti Tu robului Tău; căci vorba şi limba mi-este încurcată.» Domnul i-a zis: «Cine a făcut gura omului? Și cine face pe om mut sau surd, cu vedere sau orb? Oare nu Eu, Domnul? Du-te, dar; Eu voi fi cu gura ta, şi te voi învăţa ce vei avea de spus.» Moise a zis: «Ah! Doamne, trimete pe cine vei vrea să trimiţi!»”
Aaron- Exod 32:22-24 „Aaron a răspuns: «Să nu se aprindă de mânie Domnul meu! Tu singur ştii că poporul acesta este pornit la rău.» Ei mi-au zis: «Fă-ne un Dumnezeu, care să meargă înaintea noastră; căci Moise, omul acela care ne-a scos din ţara Egiptului, nu ştim ce s-a făcut!» Eu le-am zis: «Cine are aur, să-l scoată!» Și mi l-au dat; l-am aruncat în foc, şi din el a ieşit viţelul acesta.”
Idee generală: Justificările nu își au locul în viața celor care ascultă de poruncile lui Dumnezeu.
Pasaj biblic: Romani 1:20 „În adevăr, însuşirile nevăzute ale lui, puterea Lui veșnică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi.”
Când eram școlar, dacă lipseam de la şcoală, trebuia să aduc de la părinți un bilet în care să fie precizat motivul pentru care am lipsit. Profesorul citea biletul, iar apoi stabilea dacă a fost, sau nu, un motiv întemeiat. Dacă da, eram scuzat, şi nu trebuia să recuperez din urmă temele de casă. Dar dacă nu era o scuză acceptabilă, mă considera ne-scuzat şi trebuia să-mi fac toate temele, ca şi cum aş fi fost prezent.
Atunci când oamenii fac ceea ce ar trebui să facă, nu au nevoie de scuze. De cele mai multe ori, trebuie să ne cerem scuze atunci când omitem să facem ceva ce ar fi trebuit făcut, când încălcăm o regulă. De exemplu, dacă părinţii îţi cer să faci ceva, este foarte simplu să inventezi o scuză pentru a nu face acel lucru.
Am notat şi am adus cu mine câteva scuze ale unor personaje din Biblie. Le voi citi și să vedem dacă puteţi spune cui îi aparţin aceste scuze. Iat-o pe prima:
“Femeia pe care mi-ai dat-o, ea mi-a dat fructul din copac şi am mâncat”. Știţi a cui a fost această scuză? (Aşteptaţi pentru răspunsul audienţei.) Da, a fost răspunsul lui Adam pentru neascultarea poruncii de a nu se atinge de pomul cunoștinței binelui și răului. Ascultaţi următoarea scuză: “Șarpele m-a amăgit şi am mâncat”. Cine a folosit această scuză? (Aşteptaţi din nou răspunsul audienţei.) Aşa este, a fost Eva.
Ce spuneţi de aceasta? ”Nu am o vorbire uşoară” (Dacă nu răspunde nimeni, daţi un indiciu în plus: Dumnezeu l-a trimis pe fratele lui, Aaron să-l însoțească.) Aşa este, aceasta a fost scuza pe care a folosit-o Moise atunci când Dumnezeu l-a trimis să conducă poporul Israel afară din ţara Egiptului.
În Exod 32:22-24 citim: ”Tu singur ştii că poporul acesta este pornit la rău (…) Eu le-am zis: «Cine are aur, să-l scoată! Și mi l-au dat; l-am aruncat în foc, şi din el a ieşit viţelul acesta.»” Cine a folosit această scuză pentru a nu-l asculta pe Dumnezeu? (Aţi putea adăuga acest indiciu: s-a întâmplat în timp ce Moise era sus, pe muntele Sinai.) Da, era Aaron, când a făcut viţelul de aur. El a venit cu această scuză ridicolă pentru idolul pe care l-a făcut.
Sunt multe alte personaje în Biblie care au găsit scuze/justificări pentru neascultarea lor. Uneori se întâmplă să inventăm şi noi scuzele noastre, dar a fi supus înseamnă să faci ceea ce ţi se cere. Dacă învăţăm să ascultăm, suntem de partea pe care vrea Dumnezeu să fim.
Deci, data viitoare când sunteţi tentaţi să începeţi să inventaţi scuze, opriţi-vă. Vedeţi dacă puteţi să faceţi scuza inutilă- fiţi supuşi în loc.
Foto: www.flickr.com