Meniu Închide

Serviciul zilnic

Pasaj biblic: Ioan 13:14-15, Efeseni 6:7

Idee generală: Creștinii ar trebui să fie gata și pentru servicii umile.

Obiect: un prosop într-o pungă de hârtie

“Astăzi am adus cu mine ceva foarte obișnuit. Fiecare dintre voi a folosit unul dintre acestea, probabil chiar astăzi. Le folosim adesea, dar probabil nu te gândești prea des la ele. E ceva normal să le ai în casă. Puteți ghici ce este? (Așteaptă pentru răspunsuri, repetă răspunsurile)

Bine, gata cu ghicitul, vă voi arăta ce este. Este…(și scoate încet prosopul… din pungă)…un prosop!

La ce folosim prosoapele? Le folosim să ne uscăm mâinile după ce le spălăm. Le folosim și când vrem să uscăm vasele, să curățăm oglinzile, le folosim în tot felul de sarcini cotidiene.

Totuși, nu ne gândim deloc la proseape. V-ați dorit vreodată să primiți de ziua voastră un prosop? Nu… probabil ați prefera să primiți o jucărie, sau chiar și ceva haine. Când musafirii vin în casa voastră, pun mama și tata șervețele la vederea tuturor? Sigur că nu. Prosoapele stau agățate într-un cui.

Prosoapele sunt umile; nu ne gândim prea des la ele deși avem nevoie de ele în fiecare zi.

Sunt sigur/sigură că Isus a folosit prosoapele cât a fost pe pământ. De fapt, este o întâmplare în Biblie când Isus a folosit un prosop. Biblia relatează despre felul în care Isus a spălat picioarele ucenicilor. Ce credeți că a folosit ca să șteargă picioarele discipolilor? Desigur, întâmplarea aceasta nu este despre folosirea unui prosop. După ce a spălat picioarele discipolilor, El a spus că ar trebui să procedeze la fel. El a vrut ca ucenicii să se ajute unul pe celălalt, să slujească.

De fapt, știți când a spălat Isus a spălat picioarele discipolilor și le-a spus să se slujească unul pe celălalt? În noaptea de dinainte de răstignire!

Poate să-mi spună cineva ce zi va fi mâine? Așa este, mâine va fi Vinerea Mare, ziua morții lui Isus. În seara de dinaintea morții Lui, le-a spus ucenicilor să se slujească unul pe celălalt și le-a spălat picioarele.

V-ar plăcea să spălați picioarele murdare ale vreunui om? (Faceți o grimasă de negare și așteptați pentru răspunsuri) Nu! Să vă spălați propriile picioare este o sarcină, dar este o sarcină umilă. Nu e prea onorabilă, e doar ceva ce trebuie făcut. Dacă speli picioarele altcuiva, faci un serviciu umil.

Este lecția pe care vrea Isus să o învățăm. Isus a spus că ar trebui să facem servicii umile pentru ceilalți, El vrea să ne ajutăm unii pe ceilalți.

Dumnezeu spune că ar trebui să căutăm să-i ajutăm pe ceilalți, fără să primim atenție sau favoruri.

Vă puteți gândi la moduri în care ne putem ajuta unii pe ceilalți? Câteva lucuri banale, zilnice pe care le putem face? ( Fă o pauză. Repetă răspunsurile. Încurajează-i cu alte întrebări.) Acum avem câteva idei. Isus vrea, deci, să ne ajutăm în sarcinile umile, zilnice. Nu vom primi multă onoare. Vom fi doar de  mare ajutor- întocmai ca prosopul. Nimeni nu se gândește prea mult la el, dar toată lumea îl folosește.