Tocmai am stabilit faptul că cel mai puternic organ sexual este creierul. Modul în care creierul reacționează la sex pe termen lung este puternic influențat de deciziile pe care le iei în legătură cu activitatea sexuală.
Nu uita că în 1 Corinteni 6:18 ni se spune să evităm sexul în afara cadrului stabilit de Dumnezeu pentru că, în caz contrar, păcătuim împotriva trupului nostru. Oamenii de știință susțin afirmația lui Pavel, arătând că atunci când te implici într-o relație sexuală în afara căsătoriei vor exista consecințe asupra creierului tău.
Hai să folosim informațiile de natură științifică pe care le avem despre sex și să descoperim cum acesta îți poate schimba cel mai puternic organ sexual.
Legătura se stabilește în creier
Îți amintești de „hormonul dragostei”, oxitocina? Aceasta este un hormon al asocierii secretat în timpul actului sexual ce dă naștere unor sentimente de ocrotire, încredere și afecțiune profundă. Liantul după care toți tânjim și pe care Dumnezeu l-a creat sub formă de sex, pentru plăcere, ia naștere în mintea noastră.
În mod special, creierul femeilor primește doze mari de oxitocină atunci când sunt atinse sau îmbrățișate.Vasopresina este un hormon care face același lucru în corpul bărbaților.
În cadrul unei relații de căsătorie bazată pe dragoste, creierul secretă din ce în ce mai multă oxitocină și vasopresină pentru a se asigura că legătura este protejată. Dumnezeu a creat corpul nostru astfel încât acesta să răspundă fizic la intimitatea de lungă durată și acest răspuns poate fi localizat la nivelul creierului. Dacă schimbăm constant partenerii, nivelurile de oxitocină scad și funcția de eliberare a oxitocinei din creier nu mai funcționează corespunzător. Activitatea sexuală ușuratică scade producerea de vasopresină din creierul bărbaților, fapt ce îi face pe aceștia să nu mai fie sensibili la riscul unei relații de scurtă durată. Sexul de scurtă-durată, fără un angajament poate schimba efectiv structura chimică a creierul.
Oxitocina și vasopresina nu sunt singurii hormoni sexuali generați de creier. Prin sex se secretă hormonul „stării de bine” numit dopamină. Dopamina se secretă de fiecare dată când facem ceva interesant și care aduce satisfacție. Dacă oxitocina este cea care îți spune că ești îndrăgostit, dopamina îți spune „trebuie să mă bucur mai mult de acest lucru!” Cercetătorii au identificat un nivel ridicat de dopamină în cazul cuplurilor proaspăt îndrăgostite. Dopamina stimulează dorința, declanșând un exces de adrenalină la nivel cerebral.
Este important de reținut faptul că dopamina nu are nicio valoare. Ea nu poate să facă diferența între un comportament constructiv și unul distructiv sau între relații bune și relații rele. În multe situații, dopamina acționează ca un drog. Creierul nostru are nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru a obține același nivel al plăcerii. Sexul în afara căsătoriei creează o dorință crescândă de dopamină, ceea ce atrage consecințe grave asupra relațiilor noastre. În momentul în care relația se termină, secreția de oxitocină este afectată și ai nevoie tot mai mult de contact sexual pentru a avea același exces de dopamină. De fiecare dată când treci la o relație nouă, va trebui să ai tot mai mult contact sexual pentru a satisface nevoia de dopamină a creierului și astfel legătura începe să se destrame. De asemenea, având în vedere că dopamina declanșează senzații puternice de plăcere, de cele mai multe ori, cuplurile active din punct de vedere sexual, înlocuiesc excitarea cu afecțiunea. Având în vedere că fiecare aleargă după excesul de dopamină și nu după adevărata intimitate, relația lor se deteriorează rapid. Dependența de sex este o altă capcană în care poate cădea creierul. Există posibilitatea de a deveni dependent de reacția chimică care se petrece în timpul actului sexual, iar în acel moment, lupta de înfrânare a poftelor sexuale este din ce în ce mai îndârjită.
Chiar și atunci când sexul este păstrat pentru căsătorie, creierul primește o anumită doză din substanțele neurochimice care fac sexul atât de interesant. Aici, creierul nostru este capabil să proceseze aceste substanțe chimice, ceea ce încurajează relațiile și reacțiile sănătoase.
Sexul îți afectează memoria
Există dovezi foarte clare care arată că experiențele afectează creierul. De fiecare dată când te afli într-o situație emoțională în care sunt implicae toate cele cinci simțuri, corpul secretă o substanță numită norepinefrină. Norepinefrina mai este numită și „substanța memoriei”. În momentul în care te confrunți cu un eveniment foarte puternic din punct de vedere emoțional și senzorial, noreprinefrina este secretată la nivelul creierului. Aceasta preia această experiență și o „lipește” de creier pentru ca omul să și-o poată aminti. De vreme ce în actul sexual sunt implicate emoții și senzații intense, creierul reacționează, secretând o doză din această substanță a memoriei și atasând fiecare experiență la mintea noastră.
În momentul în care te căsătorești, vei aduce în relație și acele experiențe „lipite”. Ai putea să spui că „în momentul în care voi întâlni persoana cu care doresc să-mi petrec restul vieții, nici măcar nu-mi voi aminti de celelalte persoane cu care am fost.” Totuși, lucrurile nu funcționează în acest fel. Relațiile tale sexuale îți vor rămâne întipărite în creier și acest lucru se petrece la nivel biologic. Nu vei putea să scapi de amintirea partenerului tău de sex pentru că el/ea a schimbat „peisajul” creierului tău.
În Evrei 13:4 ni se spune: „Căsătoria să fie ținută în toată cinstea, și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari.” Acest verset ar putea fi tradus mai bine: „faceți ca actul sexual să fie pur”. O definiție a curăției este „lipsa elementelor străine”. În momentul în care nu așteptăm să ne căsătorim pentru a face sex, la nivel mental, ne aducem în patul conjugal și ceilalți parteneri de sex pentru că aceștia sunt întipăriți în mintea noastră și influențează reacția chimică din creier.
După ce am ținut un seminar, un prieten pastor s-a oferit să mă ducă la aeroport. Seara dinainte vorbisem despre sex. Noi am intrat în mașină și am pornit la drum, iar prietenul meu era foarte tăcut. În cele din urmă, „Josh, am nevoie de ajutorul tău. Sunt căsătorit de aproape 20 de ani cu o femeie frumoasă, dar niciodată nu am fost singur cu ea în pat.”
„Despre ce vorbești?”, l-am întrebat.
„Pe vremea când eram în liceu, nu eram pocăit și mă jucam cu sexul, chiar foarte mult”, a mărturisit el. „Acest comportament a continuat până am ajuns la facultate. În liceu îl recunoșteam pe Cristos ca Domn și Mântuitor, dar viața mea sexuală a rămas la fel. Apoi, mi-am întâlnit soția în clasa a 11-a. Până în acel moment, nu am știut că există o femeie atât de frumoasă. Ne-am îndrăgostit și ne-am căsătorit”.
A continuat să-mi povestească impactul pe care păcatul sexual îl are asupra căsniciei sale. „Începând cu noaptea nunții, au început să-mi revină în minte toate momentele, retrăiri ale minții, pe care le-am avut cu celălalte fete.” Acest om era bântuit de spiritele relațiilor care erau efectiv „lipite” de creierul său. Rezultatele, spune el, au fost de-a dreptul distructive.
Verdictul este clar: fiecare își poate schimba structura creierului prin alegerile și comportamentul său.
McDowell, Josh; Davies, Erin, Adevărul gol-goluț -39 de întrebări despre sex pe care părinții speră că nu le vei pune niciodată
Sursă foto: http://brainsex.eventbrite.com/