Meniu Închide

Smerenia

Obiecte: O pană.

Idee generală: Dumnezeu Îl smereşte pe cel mândru.

Pasaj biblic: Ioan 4:10.

Astăzi am adus o pană. Cred că provine de la … (Folosiţi numele păsării de la care aveţi pana.) Știţi, penele pot fi foarte frumoase. O pană de păun este lungă şi are foarte multe culori pe ea. Unele pene sunt negre, unele sunt de un alb pur. Altele sunt multicolore. Penele ajută păsările să zboare. Ele menţin corpul păsării cald chiar şi atunci când vremea e rece şi le menţin uscate atunci când plouă. Dar această pană îmi aminteşte de o povestire din Biblie.

Îmi aminteşte de marele rege Nebucadnenţar. El a trăit în marele oraş Babilon. Era un oraş cu ziduri imense şi grădini la înălţime. Ei bine, într-o noapte, regele a avut un vis şi nimeni în afară de Daniel nu a putut să spună care a fost semnificaţia acestuia. Visul era despre un copac mare care ajungea până la cer. Păsările trăiau printre crengile lui şi animalele stăteau la umbra lui. Dar copacul a fost tăiat şi nu a mai rămas din el decât o buturugă.

Daniel a explicat visul astfel: copacul îl reprezenta pe regele Nebucadnenţar, care era foarte mândru. El trebuia să devină mai smerit. Daniel a spus că acesta este motivul pentru care copacul a fost tăiat. Tot atunci,  i-a prezis că domnia îi va fi luată dacă nu va începe să Îl onoreze pe Dumnezeu.

Visul a devenit realitate.  Într-o zi, mândrul rege Nebucadnenţar se plimba pe acoperişul palatului privindu-şi regatul. El a spus:”Nu este minunat acest oraş Babilon pe care l-am construit cu puterile mele?…”Nebucadnenţar şi-a asumat tot meritul. El nu a admis că Dumnezeu i-a dat acest oraş măreţ.

Dar Dumnezeu l-a smerit pe regele înfumurat. Din moment ce Nebucadnenţar a refuzat să-L laude pe Dumnezeu, mintea lui a început să se înceţoşeze. A devenit confuz. A trebuit să părăsească palatul şi frumosul oras. A început să trăiască asemeni animalelor din camp. Unghiile lui au crescut şi au ajuns să arate ca ghearele păsărilor şi părul lui a crescut lung ca penele uliilor. (Arătaţi din nou pana.)

Când regele s-a smerit, a reînceput să poată gândi clar. A înţeles cât de important era să-L laude pe Dumnezeu în loc să se proslăvească pe el însuşi. Doar atunci Dumnezeu i-a dat înapoi împărăţia.

De fiecare dată când vedeţi o pană, să vă gândiţi la regele cel  mândru şi la ce I s-a întâmplat. În Biblie, Dumnezeu ne spune că vrea ca fiii Lui să fie umili, şi nu mândri. Isus a fost un exemplu pentru noi. El s-a umilit pe Sine când Și-a părăsit tronul de glorie din Cer şi a venit pe pământ ca să sufere şi să moară pe cruce pentru păcatele noastre. El a spălat picioarele discipolilor şi i-a învăţat să fie umili. Ar trebui să fim mereu gata să facem cele mai umile sarcini unii pentru alţii.

Data viitoare când sunteţi tentaţi să vă simţiţi mândri, amintiţi-vă de regele Nebucadnenţar şi cât de important este să-L lăudăm pe Dumnezeu în loc să ne gândim doar la noi înşine.

 

Foto: www.imagostyle.it