Meniu Închide

Stop, Atenție, Cedează trecerea, Intersecție

Subiect: Să luăm deciziilor corecte

Materiale necesare: Două semne de circulație: “Stop”, “Limitare de viteză” sau un semn “Intrarea interzisă”; un semn pentru intersecție, avertizare și cedează trecere. Poți procura aceste semne de la un instructor auto sau de la Poliția circulației.

Poți de asemenea să construiești indicatoare originale, pe care să scrii: “Adulterul interzis” sau un semn de cedează trecerea pe care să scrii “Nu pune piedici pe calea altor creștini” (Romani 14:13).

Desfășurarea lecției:

Dumnezeu ne pune la dispoziție în Scriptură, două tipuri de indicatoare – precepte și principii. “Stop”, “Limitare de viteză” și “Intrarea interzisă” fac parte din precepte. Acestea definesc în mod specific porunci cu privire la ceea ce trebuie să facem sau să nu facem. Când un semn indică “40 km/h” spune exact care este viteza maxim admisă. Nu înseamnă 40 km/h doar în cazul în care nu te grăbești… Desigur, faptul că tu conduci cu mai mulți kilometri pe oră, nu anulează restricția. Semnul rămâne acolo. Dacă nu ții cont de precept riști să plătești cu vârf și îndesat.

Tot la fel cele zece porunci sunt precepte. Când Biblia interzice adulterul, ea nu se referă: Nu păcătui decât dacă ești îndrăgostit de ea, e frumoasă și te întâlnești cu ea de cel puțin cinci luni. Încalci acest precept, s-ar putea să ai un preț de plătit.

Principiile sunt ca semnele de circulație, ele te avertizează că urmează ceva, dar nu-ți spun exact ce să faci. Aidoma și în Biblie se spune în nenumărate rânduri: “Aici e poarta și aici sunt granițele – depinde de tine dacă sari gardul”. Când Biblia îți spune “Nu te opri pe calea celor răi” nu-ți spune exact ce trebuie să ocolești (siteurile pornografice, controversele, ciocolata), dar îți lasă de înțeles că oricare ar fi acestea, trebuie să le eviți. Noi trebuie să decidem cum să aplicăm acest principiu.

Text biblic: Psalm 119:4, 9-12, 15, 66

Discuții:

  1. Ce alte exemple de precepte biblice îți vin în minte?
  2. Citește și afișează următoarele versete. Cere-le tinerilor să 1) descopere principiul care se desprinde din verset 2) să exemplifice practic, cum acest principiu se poate aplica în viața de zi cu zi: Romani 14:13-18 / 1Corinteni 6:19-20 / 1Timotei 4:12 / Filipeni 4:8 / 2Corinteni 6:14-18
  3. De ce Dumnezeu ne-a dat atât precepte cât și principii? De ce crezi că avem nevoie de amândouă?

De schimbat:

  1. Care este păcatul pe care trebuie să începi să-l privești cu toată responsabilitatea? Cel care încalcă un precept sau un principiu?
  2. Care consideri că sunt principiile cele mai importante pentru călătoria ta spirituală?
  3. Cum ar arăta viața ta în săptămâna care urmează, dacă te-ai hotărî să trăiești călăuzit de principiile Scripturii?