Meniu Închide

Ultimul an

Subiect:

Valorile noastre

Materiale necesare:

Un album al absolvenților cu pozele seniorilor, în care să fie specificate totodată activitățile din timpul anilor de liceu, cum ar fi: cerc de franceză, 10, 11, 12, fotbal 11,12, senatul elevilor 10.

Dacă pozele absolvenților și lista lor cu activități se află în rubrici separate, decupează-le de unde sunt și așează-le pe pagini alăturate. Pentru mai mult efect încearcă să mărești câteva fotografii, fie folosind un retroproiector, fie prezentându-le în power point.

Desfășurarea lecției:

Răsfoind acest album și privind la pozele absolvenților îți poți da seama cu ușurință că unii au fost implicați în aproape toate activitățile pe când alții în mai nimic. Este firesc să-i considerăm importanți, adevărații câștigători pe cei care au numele bifat în dreptul cât mai multor activități, iar pe ceilalți, cu un singur lucru pe listă, precum “Participare perfectă”, niște bieți perdanți. Ce ne face însă viețile cu adevărat valoroase? Biblia ne învață că nimic nu se compară cu privilegiul pe care-l avem de a-I sluji lui Cristos și a avea o relație cu El.

Text biblic:

Filipeni 3:3-9

Discuții:

  1. Ce fel de activități îți conferă prestigiu înaintea colegilor tăi?
  2. Dacă ar fi posibil să creezi profilul perfect al adolescentului, cum ar arăta acesta?
  3. Gândește-te la lista pe care apostolul Pavel a scris-o cu privire la el și calitățile pe care le expune în Filipeni 3:5-6 “eu, care Sunt tăiat împrejur a opta zi, din neamul lui Israel, din seminția lui Beniamin, Evreu din Evrei; în ce privește Legea, Fariseu; în ce privește rîvna, prigonitor al Bisericii; cu privire la neprihănirea pe care o dă Legea, fără prihană.” și în același timp meditează la concluzia pe care a tras-o, și anume că nimic nu se compară ca importanță cu meritul de a-L cunoaște pe Cristos și a fi găsit în El. Ce poți spune despre tine? Cum știi că nu pui prea mult accent pe ce scrie într-un album sau altul sau pe punctajul obținut la cercetași ori în senatul elevilor și prea puțin pe genul de lucruri care contează în Împărăția lui Dumnezeu? Care sunt meritele pe care te bazezi în viață? Ești genul de om care vrea ori totul, ori nimic?

De schimbat:

  1. Există în viața ta lucruri pe care te bazezi, zidind așa cum spunea Pavel în “firea pământească”?
  2. Imaginează-ți că la trecerea din viața aceasta în cealaltă, în Cartea vieții vei putea să răsfoiești pagini cu pozele tale și tot ceea ce ai înfăptuit. Citind această listă ce vor putea spune ceilalți despre prioritățile tale? Care au fost ele? Ce ai vrea să se scrie sub poza ta?
  3. Reflectezi uneori la activitățile tale? Reușești să le așezi în frunte pe cele care Îl preaslăvesc pe Dumnezeu sau mai ai de lucrat la capitolul acesta?