Meniu Închide

Viața lămâilor

Pasaj biblic: Romani 8:28

Idee generală: Dumnezeu face ca evenimentele rele din viața noastră să lucreze spre bine.

Obiecte: O lămâie (tăiată în jumătate), ceva zahăr, o lingură și un pahar cu apă.

Cine-mi poate spune ce este aceasta? (Arată lămâia.) Da, este o lămâie. Am adus-o astăzi pentru că aș vrea să fac ceva limonadă.

(Ține paharul cu apă.) Aici este apa; acum voi stoarce puțin suc de lămâie în el. Astfel ar trebui să obțin un pahar cu limonadă.

(Soarbe puțin din pahar și fă o grimasă.) Nu, nu e bun deloc. E chiar acru. Imaginează-ți că mânânci o lămâie. Așa are gustul lămâia, e teribil.

Cred că pot îndrepta acest lucru. (Pune zahărul.) Voi îndulci limonada, după aceea va fi bună. Așa este mult mai bună.

Imaginați-vă! Am luat ceva ce avea un gust destul de acru și l-am transformat într-o băutură gustoasă, adăugând zahăr. Sucul de lămâie este încă aici. Nu l-am putut scoate. Dar i-am adăugat zahăr ca să-I dau un gust mai bun.

Așa preparăm limonada. Luăm un amestec acru, îl schimbăm puțin și obținem ceva bun.

Biblia ne spune că Isus face același lucru în viețile noastre. El nu face limonadă, dar Dumnezeu ia lucrurile triste din viața noastră și le transformă în ceva bun pentru viețile noastre.

Uneori se întâmplă lucruri triste. Poate un prieten bun se mută din oraș, sau moare un animal de casă. Sau poate cineva care are accident. Nu putem să ne prefacem că acestea sunt lucruri bune. Nu sunt. Dar se întâmplă.

(Ține paharul cu limonadă.) Acest pahar cu limonadă avea un gust teribil la început, când era doar apă și zeamă de lămâie. Zeama era acolo, n-o puteam scoate.

Ca și sucul de lămâie din apă, lucrurile triste se petrec uneori. Nu putem schimba aceste lucruri. Nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat ceva rău, la fel cum nu putem scoate sucul de lămâie din apă.

Totuși, Dumnezeu spune că va lucra pentru ca tot ceea ce ni se întâmplă să fie spre binele nostru. S-ar putea să nu știm în acest moment cum un lucru rău va fi bun pentru noi. Dar știm că Dumnezeu îl va face bun pentru noi.

(Mai adaugă o dată zahăr în limonadă.)

Lucrarea lui Dumnezeu seamănă cu felul în care am pus zahăr în această limonadă. O preparăm ca la carte și zeama acră devine o limonadă delicioasă. Dumnezeu lucrează în inimile noastre, sau în viețile noastre, prin căi care fac lucrurile rele să devină bune pentru noi.

Uneori, imediat după ce un lucru trist se întâmplă, nu ne putem da seama cum îl va transforma Dumnezeu în ceva bun pentru viețile noastre. Tot ce putem spune este :” E un lucru trist, doare.”

Dar atunci ne putem gândi la paharul cu limonadă înainte să-I fi adăugat zahăr. Nu ne plăcea gustul.

Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem adăuga zahăr. Și e o cale în care Dumnezeu va transforma lucrurile rele din viața noastră în binecuvântări. S-ar putea să dureze mult, mult. S-ar putea să nu putem să vedem acest lucru întâmplându-se. S-ar putea să ne doară mult timp.

Dar putem să ne amintim mereu că Dumnezeu lucrează. Nu știm întotdeauna cum lucrează Dumnezeu, dar Biblia ne spune că o face, deci noi credem. Dumnezeu lucrează în viețile noastre- chiar și prin lucrurile rele- pentru binele nostru.