Timp: 30 minute de pregătire; 3 ore de activitate;
Mărimea grupului: 6 – 10 participanți;
Prezentare:
- Tinerii vor petrece un timp constând dintr-o activitate de recreere, împreună cu persoane handicapate. Problema comunicării și relaționării la persoanele care au probleme fizice și/sau mentale va provoca grupul să privească dincolo de aparențe și să-i vadă pe oameni în modul în care probabil Dumnezeu îi vede. Acest exercițiu îi va determina pe participanți să se simtă nepregătiți în ceea ce privește abilitățile proprii de comunicare și relaționare și îi va obliga să se îndrepte spre ajutor la prietenii lor.
Pregătire:
- Telefonează oficiului regional al departamentului de servicii sociale și de sănătate și cere numele unei organizații din zona ta care lucrează cu persoane handicapate și ar aprecia o vizită din partea grupului tău.
- Contactează agenția pe care o vei vizita. Obține de la ea următoarele informații:
- care este cel mai potrivit timp de vizită și cât poate acesta dura
- câți membri ai grupului pot participa
- ce tip de persoane handicapate se găsesc în cadrul centrului
- ce ar trebui să aducă, să poarte tinerii
- alte cunoștințe pe care membrii grupului trebuie să le posede înainte de vizită.
- Organizează transportul.
- Colecționează echipamentul necesar: mingi, cărți, hârtii, creioane, coarde, etc.
Înainte de activitate:
- Discută cu tinerii despre diferența dintre persoanele handicapate fizic și cele handicapate mental:
- Membrii grupului vor trebui să se raporteze la persoanele handicapate fizic în același mod în care ar face-o la persoanele sănătoase de vârsta respectivă. Comunicarea poate fi dificilă dacă aceștia sunt orbi, surzi sau au o deficiență de vorbire. Handicapații fizic sunt frustrați atunci când încearcă să rezolve sarcini fizice. Provocarea pentru participanții captarea sarcinilor și a metodelor de comunicare, pentru ca ambele deziderate să fie realizabile.
- Persoanele handicapate mental trebuie să fie abordate la nivelul lor de abilitate. Deseori această inițiativă este similară cu lucrarea cu copii. Persoanele dezechilibrate mental tind a fi pline de afecțiune. Tinerii vor descoperi că raportarea la ele este o chestiune interesantă.
- Informează membrii grupului tău că strategia în lucrul cu handicapații este să te abții de la a fi copleșit de un comportament neobișnuit. Cere-le să privească la conduita persoanei și să vadă omul pe care Dumnezeu l-a creat și îl iubește – un om care are nevoie de mai multă dragoste și atenție decât majoritatea semenilor săi.
- Pregătește participanții pentru a fi gata să se implice în activități (chiar dacă acestea par neimportante). Decide ce activități vei organiza: „De-a prinselea”, plimbări, sărituri peste coardă, activități de colorat, etc.
- Cere fiecărei persoane să-și împărtășească temerile și reținerile legate de această activitate în grup.
- Rugați-vă unii pentru alții.
În timpul activității:
- Porniți spre locul activității. Cere membrilor agenției să ofere tinerilor o scurtă descriere și să-i prezinte persoanelor handicapate.
- Rezervă 30 de minute pentru discuții la finalul activității.
Discuție:
- Care a fost persoana care te-a impresionat într-un mod special? Cum? De ce?
- Cu ce situație dificilă te-ai confruntat? Cum ai depășit-o? Ce ai învățat din ea?
- Când ți-ai depășit sentimentele de disconfort? Cum ai făcut-o?
- În ce mod te-a apropiat această experiență de ceilalți membrii ai grupului?
- Ce conexiuni poți să faci între această experiență și viața de zi cu zi?